Котлони за вграждане

(129 продукта)

Котлони за вграждане – hi-tech минимализъм

Индукционен котлон за вграждане AEG
Индукционен котлон за вграждане AEG

Живеейки в ерата на високите технологии, ерата на иновациите, ние имаме възможността да се насладим на все по-адаптивни към ежедневието ни електроуреди. От една страна наблюдаваме дизайн, съобразен с тенденциите при обзавеждането, а от друга – все по-компактни модели, съчетаващи в себе си всякакви новости и подобрения. Електроуредите за вграждане са наистина впечатляващ представител на новото време, пресъздаващ атмосферата в кухнята по невероятно елегантен и изчистен начин.

Докато стандартните кухненски печки са в процес на доизживяване, то моделите на новото време присъстват в кухнята почти незабележимо. Възможността да вградим фурната в кухненски модул позволява да разполагаме с цялостен и непрекъснат кухненски плот, докато котлоните за вграждане не просто позволяват позиционирането им на най-удобното за нас място, но и са с дебелина, по-малка от тази на дъската за рязане.

Как бихме могли да разположим фурната и котлоните за вграждане

Стъклокерамични плотове и котлони за вграждане Бош
Стъклокерамичен плот за вграждане BOSCH

Котлоните за вграждане са едно наистина стилно попълнение в кухнята, което очарова със своя минималистичен дизайн и възможностите за позициониране, които предполага. Идеята да поставим котлоните за вграждане отделно от фурната може и да изглежда абсурдна, но според „кулинарния етикет” това е златен стандарт.

Със сигурност ни е правило впечатление нивото, на което са поставени фурните в професионалните кухни на заведенията. Е, със сигурност няма как да очакваме, че котлоните за вграждане са качени на тавана. Най-удобното местоположение на фурната е на нивото на очите, което в днешно време се оказва и лесно постижимо, благодарение на вградените електроуреди и разнообразието от кухненски модули за вграждане.

Разбира се, котлоните за вграждане се разглеждат като напълно независим компонент, затова и тяхното място си остава на плота, в близост до самата фурна. Реално погледнато изобщо не е наложително фурната и котлоните за вграждане да са едни до други, но в някои случаи просто се оказва по-удобно да извадим тавата от фурната и да я поставим директно върху котлоните за вграждане.

Този навик, който притежаваме, е водещ в съставянето на конфигурация от вградена фурна и непосредствено над нея поставени котлони за вграждане. Ако все пак сме решили да придадем повече професионализъм в това кътче от дома, то можем да експериментираме с фурна на „втория етаж” и удобно позиционирани котлони за вграждане на кухненския плот до нея.

Двойни котлони за вграждане в домино стил

Домино котлони за вграждане BOSCH
Домино котлони за вграждане BOSCH

Предимство на котлоните за вграждане се оказва не само възможността за нетрадиционно позициониране, но и опцията сами да преценим какво пространство от кухненския плот да заемат. Котлоните за вграждане могат да бъдат както двойни, така и четворни, което определя и техния размер – 30 см или 60 см. Ако смятаме, че кулинарните приключения не са нашата страст, а наличието на два котлона за вграждане са напълно достатъчни за приготвянето на изобилна вечеря по наш вкус, то домино котлоните за вграждане за чудесно и компактно решение.

По този начин можем да си гарантираме достатъчно свободно пространство за аранжировка на кухненския плот, както и допълнително място за приготовления към вечерята.

Двойните котлони за вграждане са изключително подходящ вариант при обзавеждане на квартири или малки жилища, на които е отредено да притежават оскъден кухненски бокс. Освен с двойно по-малките си размери, тези котлони за вграждане се отличават и с почти двойно по-ниска цена, което прави двойните домино котлони за вграждане оптимално решение за временно или просто по-рядко ползване.

Четворни и комбинирани котлони за вграждане

Четворните котлони за вграждане са непреходна класика в дома. Подобна привилегия в кухнята може единствено да предизвиква гордост у всяка домакиня. Възможността да избираме между не просто два, а цели четири размера на котлоните за вграждане, както и това да приготвяме едновременно няколко неща, придава на четворните котлони за вграждане безспорно предимство.

Благодарение на повечето си нагревателни зони, тези котлони за вграждане позволяват не просто по-професионален подход в кухнята, но и възможност да комбинираме различни като модел и съответно като икономичност и мощност котлони за вграждане.

Комбинираните котлони за вграждане могат да бъдат както съчетание между газови и електрически, така и комбинация от стъклокерамични и газови котлони за вграждане. Добавянето на газови котлони за вграждане към цялостната концепция предлага допълнителни предимства на всяко домакинство, вследствие на по-високата им ефективност при приготвянето на определени ястия.

Комбинирани котлони за вграждане на газ и ток
Комбинирани котлони за вграждане на газ и ток Electrolux

Газовите котлони за вграждане са изключително мощни, което не просто съкращава времето за готвене, но е и предпоставка за оптимизиране на бюджета, благодарение на ниската цена на газта и съответно по-икономичното ѝ потребление.

Разнообразие от котлони за вграждане

Котлоните за вграждане предполагат не просто видово разнообразие, но предлагат и дизайнерско решение за модерната кухня. Пъстротата в цветовете на плотовете на котлоните за вграждане ги правят съвършено допълнение към кухненския плот. Стъклокерамичният плот на котлоните за вграждане се предлага както в класически черен цвят, така и в актуалния за всяка светла кухня бял цвят.

Иноксовите плотове пък са създадени да хармонират на останалите електроуреди, при които сме заложили на същия нюанс. Матовата повърхност с множество малки прорези на иноксовия плот при котлоните за вграждане предполага по-трудно премахване на замърсяванията, отколкото при гладкото стъклокерамично покритие, затова и тяхното предпочитание в кухненския интериор е по-слабо.

Черните стъклокерамични котлони за вграждане са най-традиционното решение за всяко домакинство. Тъмният нюанс на тези котлони за вграждане предполага изключително лесна поддръжка, а същевременно оставя по-незабележими замърсяванията и драскотините по плота на котлоните за вграждане.

Индукционен котлон за вграждане Miele
Индукционен котлон за вграждане Miele

В процеса по експлоатация неминуемо се образуват мастни натрупвания, които е редно да бъдат отстранени чрез специални шпатули за почистване на стъклокерамичните котлони за вграждане. Независимо от максимално щадящото острие на тези шпатули, с времето котлоните за вграждане до известна степен претърпяват нарушение на покритието, което често проличава в по-светли сивкави петна по стъклокерамичния плот на котлоните за вграждане.

Ако предварително сме заложили на бели котлони за вграждане, то тези налепи и нарушения биха изглеждали по-натрапчиво.

Разбира се, това не е причина да се лишим от елегантността на белите стъклокерамични котлони за вграждане, които сякаш пресъздават снимка на луксозна петзвездна кухня. Белият цвят носи усещане за чистота и простор, затова и използването му в кухнята определено би я доближило до атмосферата в най-скъпите ресторанти. За да успеем да се насладим на подобен разкош в интериорния дизайн, то нямаме право на грешки, като би било важно да обърнем особено внимание на правилната и навременна поддръжка, непосредствено след използване на котлоните за вграждане.

Виж още