Бар столове

(375 продукта)

Бар столове за всяка сфера от живота

Бар столовете са този незаменим щрих в интериорния дизайн на нашата кухня, който създава атмосфера на свобода и хармония. Грацилната конструкция и издължената основа на бар столовете придават простор на помещението, а контраста между необичайната им височина, съпоставена с традиционните столове, създава усещане за завършеност и баланс. Бар столовете са закачлив детайл, който може да бъде използван пълноценно както в амплоато си на мебел за сядане по време на хранене, така и като декоративен елемент към елегантната визия на барплота.

Еволюция на бар столовете

За старинните предшественици на бар столовете може да се говори още от Древен Египет, като още тогава са съществували столове с облегалки и подлакътници тип кресла и прототипа на сегашните бар столове, който предлавлявал седалка без облегалки за гърба или ръцете, просто с по-ниска височина от приетата за бар столовете в сегашни дни. Удобството на креслата е било запазено единствено за хора с определен статут в живота, докато обикновените столове тип табуретка са се използвали масово в ежедневието на ниските обществени слоеве.

Тази тенденция продължава да се разпространява и в Ренесансова Европа, където креслата остават привилегия на състоятелните членове на обществото. Столовете без облегалки не са били подценявани навсякъде, като в някои африкански племена, например, тези столове са изпълнявали ролята на тронове за вождове и религиозни водачи.

Трудно е да се определи как бар столовете добиват такава популярност в обзавеждането на множество домове и заведения. Познатите и до днес модели бар столове с изявена и същевременно регулируема височина в началото започват да се срещат активно във фризьорски салони и бръснарници. През 50-те и 60-те години на миналия век в Европа и най-вече в САЩ бар столовете се превръщат в запазена марка на барове и заведения за бързо хранене, откъдето и получават сегашното си наименование – бар столове.

В днешни дни бар столовете набират популярност и в дома, особено за жилища с обща дневна и кухненска част. Бар столовете са стилен елемент към всеки остров или барплот, придавайки както елегантен акцент на помещението, така и служейки като компактно решение за допълнителни места за сядане.

Бар столове с крачета

Бар стол с крачета и тапицирана седалка
Бар стол с крачета и тапицирана седалка

Бар столовете с крачета са чудесно интериорно решение за дома, което не просто придава ненадмината класа на атмосферата, но и със сигурност ще ни предостави чувство на стабилност. Барплотовете рядко се използват като трапезен плот за основните хранения, но дори и по време на леките сутрешни и следобедни закуски е препоръчително да чувстваме сигурността на бар столовете, а не да се клатим и въртим, докато преглъщаме. Децата често са най-страстните привърженици на всичко необичайно, затова е силно възможно бар столовете да са основната им примамка да задържат вниманието си по-дълго върху храненето.

Това също е предпоставка да заложим на бар столове с крачета, които елиминират риска детето да се обърне със самия стол, вследствие на нестихващата му енергия, дори и докато се храни, в съчетание с по-изявената височина на бар столовете.

Дори и за възрастните, комфорта от стабилността на тези бар столове е примамлива, а като допълнителен плюс на самата конструкция на бар столовете с крачета е факта, че на теория са вечни, независимо от цената, която сме заплатили. Докато основата на бар столовете с газов амортисьор създава предпоставка да се развалия самия механизъм, то при бар столовете с крачета няма какво да се счупи, независимо от честотата на експлоатация или тежестта, която се упражнява върху бар стола. Единственото нещо, което е хубаво да съобразим предварително, е размера на бар столовете, поради невъзможността да бъде коригирана в последствие.

Бар столове с регулируема основа

Регулируем бар стол с амортисьор и тапицирано кресло
Регулируем бар стол с амортисьор и тапицирано кресло

Стабилността, която очакваме да открием у дома, е относително понятие, което изцяло зависи от нуждите и разбиранията на членовете от домакинството. Бар столовете с регулируема основа си остават непреходна класика, която притежава своите предимства, независимо дали става въпрос за избор на бар столове за дома или извън него. Бар столовете с газов амортисьор позволяват регулиране на височината спрямо индивидуалните разбирания за комфорт, а това ги прави универсален избор, който не изисква да бъде съобразен с нивото на прилежащия към бар столовете плот или височината на отделните членове на семейството.

Това качество на бар столовете с регулируема основа ги извежда от дома, като ги прави подходящо допълнение и към редица професионални сфери. Най-често такива модели бар столове срещаме в заведенията, където предоставяме на клиентите възможността сами да определят височината, на която ще се чувстват най-удобно. Друго често срещано амплоа на бар столовете, донесло им световна популярност, си остава приложението им в бръснарници, фризьорски салони и други студиа за красота, татуировки или снимки, чиято дейност предполага непрекъсната промяна в положенията на бар столовете на достъпна цена.

В зависимост от услугите, които се предлагат, както и височината на самия клиент, бар столовете могат да улеснят работата на професионалистите, като не просто коригират височината си, но и позволяват въртенето на седалката на бар стола на 360 градуса, създавайки условия за безпроблемен и последователен процес на работа.

Градински бар столове

Градински бар стол от масив и ратан
Градински бар стол от масив и ратан

Непрестанно разрастващото се приложение на бар столовете ги нарежда дори и сред градинското обзавеждане. Така любимите на всички ратанови мебели могат да се срещнат дори и под формата на бар стол, придавайки на градината или терасата по-елегантен облик. Ако терасата ни е с по-скромна квадратура, но предпочитаме сутрешното кафе да бъде огрято от слънчевите лъчи, то можем да заложим на интересния вариант от разширени первази, добавяйки към тях няколко ратанови бар стола с удобни възглавнички в любим цвят, които да ни предоставят оптимална височина, на която свободно да се наслаждаваме на свежестта на деня и бодрия аромат на кафето.

Разбира се, най-хубаво би било да разполагаме с просторен двор, който да можем да аранжираме с цялостно ратаново обзавеждане. В този случай бихме могли да добавим както масичка с ратанови канапета, така и да обособим отделен барплот, към който да добавим градинските модели бар столове. По този начин ще имаме традиционна трапезна част и същевременно място, където можем да продължим вечерта с коктейл в ръка, наслаждавайки се на прохладните летни вечери, носещи чувство за свобода, спокойствие и безкрайност.

Градинските бар столове са изключително актуално решение и за заведения на открито, особено за такива, които се намират на плажа или някъде другаде сред природата. Естествените материали, от които са изработени, създават истинска бохемска атмосфера, до която си заслужава да се докоснем, бягайки от динамиката на града.

Виж още