Мека мебел - дивани

Меката мебел – за комфорт и уют в дома

Със сигурност процесът по обзавеждане винаги предизвиква трепет, поради вълнението около крайния резултат, възхищението пред красотата на всички дизайнерски мебели, както и удоволствието от това да участваме в създаването на цялостно завършено произведение на изкуството – нашия дом.

Съществува, обаче, една категория компоненти от обзавеждането, която носи в себе си нещо повече от естетическа наслада и практическа насоченост, внасяйки в дома уют, чувство на сплотеност, мекота и комфорт, а именно – меката мебел. Благодарение на изцяло тапицираната си същност, меката мебел създава у всеки желание да се отпусне в меката ѝ прегръдка, забравяйки за момент за отговорностите и ангажиментите от ежедневието, позволявайки ни да се насладим на тишината и удоволствието от почивката.

Мека мебел за всяко кътче от дома

Снимки на качествена мека мебел
Качествена мека мебел

Качествената мека мебел включва в себе си разнообразен асортимент от компоненти, които могат да намерят своето място във всяко едно кътче от дома, но винаги с ясна основна цел – да внасят комфорт в ежедневието ни. Диваните са основният елемент от меката мебел, който задължително присъства във всеки един дом, независимо от квадратурата и разположението му. В зависимост от пространството, с което разполагаме, можем да добавим и други компоненти от меката мебел като канапета, фотьойли и табуретки, както и да ги разпръснем из цялото жилище.

Диваните със сигурност си запазват място като символичен представител на меката мебел в дневната. Атмосферата в това помещение зависи изцяло от избора ни на мека мебел, която диктува стила и емоциите, които желаем да пресъздадем чрез разнообразието от цветове, материи и модели мека мебел. През годините, обаче, диваните се проявяват и в коренно различна светлина от обичайното амплоа на мека мебел за релакс с книга в ръка или за семейни забавления. Този компонент от меката мебел устойчиво навлиза и в трапезарията, успявайки да наложи и да ни предостави невъобразимия си комфорт дори и по време на хранене.

Очевидно се оказва трудно да се разделим с мекотата на меката мебел, защото все повече хора намират местенце за някой по-малък модел мека мебел като канапе, например, дори и в спалнята. Табуретките също успяват да разширят своето приложение от притурка към холната гарнитура в самостоятелен елемент от меката мебел, традиционно използван при тоалетките.

Това все по-нарастващо приложение на меката мебел във всеки аспект от дома ни можем да отдадем на психичната и емоционална нагласа към чувството на комфорт, което ни носи липсата на видима стабилна конструкция, каквато откриваме при леглата и столовете. Това, което отличава меката мебел, е изцяло тапицираният ѝ дизайн, който асоциираме не просто с мекота, но и със защитеност и стабилност поради масивната основа на меката мебел.

Мека мебел или как да изразиш себе си

Освен невъобразим комфорт, меката мебел създава предпоставка да бъдем дръзки и смели, оставяйки безмълвно послание у всеки, докоснал се до меката мебел в дома ни. Залагайки на диван в ярък цвят, ние със сигурност не бихме позволили да оставим безлична атмосферата в помещението, като същевременно няма да прескочим и естетическите граници при интериорния дизайн.

Със сигурност, влагайки ярък цвят в стените на стаята, ние бихме създали натрапчиво и дори заплашително усещане както у нас, така и у всеки, който пристъпи в стаята. Меката мебел позволява да експериментираме, гарантирайки ни, че дори наситено червен диван би стоял елегантно, ако балансираме дръзкия избор на мека мебел със стъклена маса или по-неутрален цвят при стените и завесите.

Ретро и винтидж мека мебел
Винтидж мека мебел

Друго предимство на меката мебел е, че в зависимост от дизайна, бихме могли да пресъздадем различни епохи, култури и стилове, като винтидж (ретро) или барок. Със сигурност декоративни гипсови колони и орнаментирани арки биха пресъздали снимка от XVII век, карайки ни да се чувстваме като представители на елитното бароково общество, но тук рискуваме да превърнем дома си в бутафория и то на доста висока цена. За сметка на това, разкошните изтънчени модели мека мебел в бароков стил биха успели да придадат абсолютно същата атмосфера, която да спечели всеобщо одобрение, вместо да оставя смесени чувства.

Мека мебел – всичко в едно

Както казахме, меката мебел заслужава да присъства навсякъде. Дори да живеем в боксониера, винаги би било по-добре да заложим на разтегателна мека мебел, отколкото да позиционираме легло, което да ни поставя в ситуация, в която да не можем да поканим никого на гости. Понякога дори разтегателната мека мебел може да ни предостави условия за по-качествен сън, отколкото леглото, особено ако още при закупуването на меката мебел сме предвидили това ѝ амплоа и сме се консултирали кои модели мека мебел притежават най-комфортната за сън повърхност. Някои модели разтегателни дивани дори са с вградени в седалката пружини, които допълнително да наподобяват усещането за матрак.

Не винаги очакваме, че ще се наложи да спим на мека мебел. В някои случаи семейството ни се разраства и дневната се превръща в спалня за родителите нощем или ненадейно се сдобиваме със съквартирант за малко по-сериозен период от време. Дори и меката мебел да започне да служи за легло впоследствие, винаги можем да добавим топ матрак при нужда от корекции. Допълнителното пространство за съхранение под площта на меката мебел успешно може да послужи като ракла за спалното бельо, а меката мебел за секунди се превръща отбратно от легло в диван или канапе.

Мека мебел дори и в офиса

Благодарение на всички предимства, които меката мебел притежава, някои нейни компоненти намират своето приложение дори и извън дома. Използването на дивани и канапета в заведения и рецепции е станало често срещана практика, която със сигурност споделя одобрението на клиентите. Чакането на опашка определено е едно от най-неприятните неща, затова меката мебел се вписва съвършено и пред всякакви кабинети и офиси, както и в големи търговски центрове и магазини.

Наличието на мека мебел автоматично изпраща положителни сигнали към мозъка, с които предразполага хората към търпение и спокойствие, вследствие на комфортно прекараното време в мекотата на диванчетата. Меката мебел се свързва и с по-високо доверие и уважение към съответната компания, която се е погрижила да покаже отношение към своите клиенти, партньори и дори служители, вместо да остави 2-3 обикновени дървени или метални стола или изобщо да не предложи подобни.

Наличието на диванчета, които служителите могат да използват по време на обедната си почивка, би увеличило продуктивността на персонала, вследствие на правилно оползотворените 15 минути, в които наистина бихме могли да се отпуснем, да забравим за работата и да рестартираме съзнанието и идеите си.

Виж още