Готварски печки

(22 продукта)

Модерните готварски печки – повече предимства в по-компактни размери

Термичната обработка на храната е факт, откакто човечеството се е зародило. Изминали са хилядолетия, през които хората са се възползвали от огнената стихия, за да включват главно месото, а впоследствие и всякакви други хранителни продукти в своето меню. До неотдавна готварските печки са продължавали да функционират, благодарение на високите температури, създавани от запалени дърва или въглища, съчетавайки домакинските нужди с отоплението на дома. Днес огънят все още стои в основата на някои специфични кулинарни техники и приспособления като готварски пещи и барбекюта, но основното меню си остава дело на модерните електрически готварски печки на неустоимо ниски цени.

Модерни готварски печки BOSCH - върховно качество на нискца цена
Готварска печка с индукционни котлони BOSCH

Електрически готварски печки

Електрическите готварски печки са прехода към новото време, който ни извежда към все по-чиста и приветлива кухня. Единствените въздуховоди, които използваме, са свързани към аспираторите, а подготовката на готварската печка изисква натискането на един бутон. Допреди  100 години това може и да е изглеждало като фантастика от необозримото бъдеще, докато днес възприемаме електрическите готварски печки като „древен” представител в кухнята, делегирал голяма част от функциите си на всякакви модерни електроуреди като мултикукъри и еърфрайери, които се отличават като все по-силна конкуренция на мултифункционалността на готварски печки.

Разбира се, готварските печки си остават незаменим помощник в кухнята, поне засега. Тяхната мощност и възможност за едновременното приготвяне на няколкостепенно меню си остава привилегия за всеки уважаващ себе си готвач. Нестихващите иновации в разнообразието от функционалности при електрическите готварски печки извеждат кулинарните приключения на съвсем ново ниво, улесняващи както процеса на готвене, така и почистването след това. Наред с няколкото на брой телескопични водачи, които позволяват едновременното печене на повече от едно ястия, допълнителните функции и характеристики на модерните електрически готварски печки предполагат и по-бързото загряване и равномерно печене на фурната, независимо от увеличения ѝ капацитет, както и по-бързото ѝ охлаждане след готвене. Най-голямата иновация сред електрическите готварски печки е възможността им за самопочистване чрез пиролиза, което ни гарантира както спестяване на излишно време и усилия, така и изключително здравословни, вкусни и ароматни ястия, без да се притесняваме от попадане на остатъчни миризми и мазнини от предходни блюда.

Малки готварски печки

Малка готварска печка ЕЛДОМ
Малка готварска печка с фурна и котлони ЕЛДОМ

Подходящи за кухненски боксове, летни кухни, вили, квартири и изобщо всякакви по-малки или временни пространства, малките готварски печки са невероятно компактно и удобно решение в кулинарията. С размер малко по-голям от микровълнова фурна, малките готварски печки се предлагат готови за употреба без специален монтаж, същевременно предоставяйки ни всички функции на стандартните готварски печки. В зависимост от предпочитанията ни, можем да избираме между малка готварска печка със стъклокерамичен плот, стандартни, газови или комбинирани котлони. 

Вследствие на поне двойно по-малкия размер на тези готварски печки в сранвние със стандарните, вместимостта на фурната е също намалена, но въпреки това предоставя три различни нива на поставяне на тавата или скарата. Наличието на всички необходими компоненти като вентилатори, горни, долни, грилови инфрачервени нагреватели, осветление и прочее ни гарантират безпроблемното и вкусно приготвяне на най-различни ястия, като единственият компромис, който правим, е с пространството, което малките готварски печки заемат в кухнята.

Комбинирани готварски печки

Кмбинирана готварска печка на ток и газ - FINLUX
Комбинирана готварска печка на ток и газ FINLUX

Докато предшествениците на добре познатите ни до днес електрически готварски печки са се радвали на своята слава, англичаните са се заели с мисията да намерят приложение на природния газ, измествайки употребата на дърва и въглища в основата на  готварските печки. Със сигурност това не бил лесен преход, но след 1900 година все повече хора намирали идеята за готварска печка на газ като златна възможност за пълно преобразяване на кухнята. С изобретяването на готварската печка на газ, моделите се радвали на все по-олекотени и компактни размери, без нуждата от тежки железни контейнери, които служели като пещи в сърцата на готварските печки. Още по-голямо предимство на новите готварски печки била по-малкото отделяна топлина, а заедно с нея и липсата на всички вредни емисии. Със сигурност екологичното равновесие не е стояло на преден план в началото на миналия век, но компактността на новите готварски печки на газ и възможността им да бъдат позиционирани и в по-малки домове без нуждата от комини със сигурност са спечелили всеобщото одобрение.  

Следвайки нишката в развитието на технологиите и енергийните източници, електрическите готварски печки са поредната иновация, запазила и до днес своето величие. Интересна стъпка в дизайна и функционалността на готварските печки на новото време е колаборацията между електрически и газови котлони. Това съчетание между предимствата на готварските печки от различните епохи е актуална тенденция, която представлява ефективно и икономично решение за дома. Газовите котлони на готварските печки ни позволяват както да съкратим в пъти времето за приготвяне на определи ястия, така и да намалим разходите си по излишна енергия. Разбира се, наличието на електрически котлони намира своето приложение при по-прецизните рецепти, както и когато газта ни е към своя край или сме позволили на детето си да си направи само омлет за закуска. 

Готварски печки със стъклокерамични плотове

Готварски печки със стъклокерамичен плот
Готварска печка със стъклокерамичен плот - ELECTROLUX

Стъклокерамичните плотове при готварските печки навлязоха в кухните като най-модерното и най-практичното решение за всяка кухня. Съвършено изляти и почти незабележими тези модели готварски печки напълно отразяват минималистичния дух на новото време. Комбинацията от изчистен дизайн и тъч скрийн технологии преобърнаха представите за кухнята, превръщайки готварските печки в луксозни електроуреди, внасящи неподправен стил. Готварските печки със стъклокерамични плотове, разбира се, пристигат и с много повече предимства от тези със стандартни котлони. Плотовете на тези модели готварски печки притежават индикатори за остатъчна топлина на нагревателните зони, като по този начин улесняват кулинарния процес, предупреждавайки ни колко време след използване на стъклокерамичния плот има опасност от изгаряне. Тази функция е изключително подходяща в случаите, когато влизаме в кухнята непосредствено след изключването на котлона, рискувайки да се допрем до стъклокерамичния плот на готварската печка, без да очакваме, че ще е горещ. Друго преимущество от гледна точка на безопасността при готварските печки с тъч скрийн стъклокерамични плотове е защитата им от деца. Възможността за заключване на управлението на стъклокерамичния плот би предпазило семейството от леки изгаряния и дори по-сериозни инциденти вследствие на работата на готварската печка.

Като бонус към готварските печки със стъклокерамични плотове е изключително лесната им поддръжка. В сравнение със стандартните котлони на готварските печки, които често образуват загар, труден, а понякога дори невъзможен за отстраняване, стъклокерамичните плотове се почистват само с леко забърсване с влажна кърпа. За евентуални налепи по плота на готварските печки се предлагат специални шпакли, които не нараняват повърхността на стъклокерамичните плотове при поддръжка.

Виж още