Съдомиялни за вграждане

(65 продукта)

Великолепието на съдомиялните за вграждане

Качествена съдомиялна за вграждане на ниска цена - SIEMENS
Съдомиялна за вграждане SIEMENS

Със сигурност второто най-полезното изобретение след автоматичната пералня ще си остане съдомиялната. Обемът от работа и време, който съдомиялните за вграждане ни спестяват, си остават ценни мигове, прекарани по любим начин със семейството, отколкото с гъба за съдове в ръка. Може би съдомиялните за вграждане са и откритието, което стои в основата на запазването на традициите в Англия, където и до днес могат да се срещнат два отделни крана за вода на мивката. 

Съдомиялни за вграждане – първи прототипи

Преди близо два века, Джоел Хоутън създава първия прототип на така любимите за всички ни съдомиялни за вграждане. Неговото изобретение представлявало дървена каца, която се задвижвала чрез ръчен механизъм, а благодарение на идеята на друг учен, 15 години по-късно на дъното на дървения съд била монтирана и поставка за нареждане на посудата. Този древен предшественик все повече заприличвал на познатите ни в днешни дни съдомиялни за вграждане, но със сигурност не ни е спестявал особено време, поради нуждата от човешка сила, която да задвижва дървената съдомиялна. Нека все пак не омаловажаваме труда на инженерите от предходните векове, защото тези първи прототипи са и причината днес са притежаваме почти незабележимите и напълно автоматизирани съдомиялни за вграждане.

За официален прародител на съдомиялните за вграждане, обаче, се смята Джоузефин Кокрейн, чиято инженерна мисъл е надскочила възможностите на XIX век, опитвайки се да направи процеса изцяло автоматизиран, за да минимизира щетите върху порцелановите си сервизи, вследствие на несръчността на своята прислуга. Кокрейн използва меден контейнер, на дъното на който поставя дървено колело, което да завърта металната поставка с посуда, докато целият процес стартирал чрез енергиен източник, а не механична сила. Към края на XIX век нейното изобретение изумило собственици на ресторанти и хотели, което довело и до създаването на първата производствена фабрика автоматизирани съдомиялни за вграждане, които и до днес улесняват не просто промишлените количества мръсна посуда в заведенията, но и дори ежедневните ни домакински задължения.

Защо да изберем съдомиялни за вграждане

На първо място, съдомиялните за вграждане ни спестяват време и пари. В днешно време съдомиялната за вграждане е с ниска цена независимо, дали избирате евтин или луксозен модел. Ако след дълъг работен ден все още имаме някаква енергия да приготвим и вечерята, то след това със сигурност бихме искали просто да си отпочинем, а не тепърва да започваме процеса по разтребване на кухнята и миене на чинии. Чиниите дори не са толкова страшни, може би като най-неприятна част идват тавите и тенджерите – обемни, тежки, мазни, които понякога дори не успяваме да почистим напълно, независимо от усърдието ни. Тук съдомиялните за вграждане се явяват не просто спасение, но и необходимост. Освен времето, което ни спестяват, съдомиялните за вграждане икономисват и от изразходвана вода. Проучвания сочат, че съдомиялните за вграждане консумират със 74% по-малко вода - средно около 10 литра, отколкото стандартното миене на ръка – около 40 литра. Това е втората причина, поради която първоначалната инвестиция за съдомиялна за вграждане не е излишен каприз за домакинството. 

Може би най-ценното предимство на съдомиялните за вграждане е, че почистват натрупалите се замърсявания по-добре, отколкото бихме успели ние, независимо какви препарати и гъби използваме. Технологиите, които притежават все по-усъвършенстващите се модели съдомиялни за вграждане, както и високата температура, на която се почиства посудата, елиминират не просто остатъците от храна, но унищожават и всякакви бактерии. Не на последно място ще споменем и въздействието на съдомиялните за вграждане върху грижата за ръцете, които често стават жертва на агресивните препарати, предназначени да разграждат натрупалите се мазнини, а не кожния микробиом. Съдомиялните за вграждане са напълно незабележим помощник в кухнята, защото предполагат възможността да ги затворим изцяло с някой кухненски модул, като не позволяваме цвета им да нарушава интериорния дизайн, желаейки да се наслаждаваме дори и в своята кухня на естетика, заслужаваща да се отличи на снимка в луксозно списание.

Стандартни съдомиялни за вграждане

Висококачествена съдомиялна за вграждане Miele 45см и 60 см
Съдомиялна за вграждане Miele

Стандартните съдомиялни за вграждане са изключително компактни електроуреди, за които място в кухнята винаги можем да намерим. Дори и да не разполагаме с огромна кухня, то би било по-добре да потърсим друго място за пералнята,  която така или иначе няма пряка връзка с домакинските задължения в кухнята, отколкото да се лишаваме от лукса и удобствата на съдомиялните за вграждане. Често хората се заблуждават, смятайки, че съдомиялните за вграждане биха влезли в употреба само при многочленните семейства. Тайната на съдомиялните за вграждане, обаче, е, че най-големият им принос е свързан не с броя мръсни чинии след хранене, а с броя и обема на посудата, която сме използвали по време на приготвяне на вечерята. Независимо дали на масата сядат двама или четирима човека, използваните тави, тенджери и всякакви помощни купи и дъски за рязане си създават предпоставка за поредна „романтична” вечер, прекарана на мивката. 

Често съдомиялните за вграждане създават илюзията, че посудата ни ще стои в тях с дни, чакайки да запълним „огромното” пространство, с което съдомиялните за вграждане разполагат. С времето, обаче, установяваме, че всъщност обема на съдомиялните за вграждане със стандартни размери не е толкова голям и реално е достатъчен за по-малко домакинство или поне за семейства, които се придържат към стандартно едностепенно меню, докато запълването на съдомиялните за вграждане си се превръща в ежедневна рутина.

Съдомиялни за вграждане – защото размерът има значение

За да не съжаляваме впоследствие и за да не се налага да доизмиваме останалата посуда на ръка, съдомиялните за вграждане с по-големи размери са оптимален вариант. Единственото условие е да си оставим допълнително пространство от около 15 сантиметра, което да побере по-обемна съдомиялна за вграждане на цена, като стнадартните модели. Най-често срещаните размери на съдомиялните за вграждане са ширина от 45 до 60 см, височина до 85 см, дълбочина - 62 см. По-обемните съдомиялни за вграждане са чудесен вариант за по-големи домакинства или за семейства, които обичат да сядат на пищна трапеза. В тези случаи, съдомиялните за вграждане биха побрали всички допълнителни тави, тенджери, купи, а дори и форми за сладкиши, които сме използвали при приготвянето на вечерята. 

Дори и на моменти съдомиялната за вграждане да остава по-празна, то винаги би било по-добре да имаме оставащо свободно пространство, отколкото да се специализираме в невъзможни схеми за подреждане на посудата, която накрая би останала недобре измита от съдомиялната за вграждане. По-големите съдомиялни за вграждане са си инвестиция, която би следвало да направим с умисъл за бъдещето. Дори и сега да не се нуждаем от толкова голям обем при съдомиялните за вграждане, след няколко години семейството ни би могло да се разрастне, а заменянето на старата съдомиялна за вграждане с нова е най-малкият проблем, защото този процес е обвързан и с цялостна промяна на кухненското обзавеждане, която да позволи монтирането на по-широката съдомиялна за вграждане в кухненския модул.

Виж още