Филтри

Подматрачни рамки

(1218 продукта)

Подматрачни рамки – каприз или необходимост

Комфортът се превръща в изключително разтегливо понятие, което сякаш винаги може да бъде надградено. Наред с невероятния асортимент от матраци, които ни предлагат три зони на комфорт, четирисезонно изживяване, петзвезден комфорт и какво ли още не, се явява и допълнителен помощник в комфорта в лицето на топ матраците, чиято цел е да коригират дори всяко минимално причинено неудобство. Но както казахме, комфортът винаги може да бъде надграден, което в случая лежи "на плещите“ на подматрачната рамка.

За какво служат подматрачните рамки

В своята същност подматрачната рамка служи за оборудване на леглото с двулицев матрак. Това е основната дейност на подматрачните рамки, която остава непроменена и до днес, независимо от допълнителните функционалности, с които подматрачните рамки очароват и най-фините капризи или нужди на потребителите. Наличието на двулицев матрак би могло да бъде породено както от специфични медицински състояния, така и от стремежа на хората към по-качествен и здравословен сън. Поради цялостната си облицовка, обаче, тези матраци се нуждаят от допълнение, което да позволи позиционирането им върху леглото, без това да наранява някоя от двете страни на матрака. Дори и най-обикновените модели на подматрачни рамки ниска цена биха свършили чудесна работа в придържането на матрака.

Подматрачна рамка за двулицев матрак с бамбукови ламели подходящ за легло с повдигащ механизъм
Подматрачна рамка с бамбукови ламери за легло с повдигащ механизъм

Друго предимство на подматрачните рамки, което все още стои в категорията „необходимост”, а не „извънреден комфорт” е допълнителната тежест, която биха могли да поемат моделите подматрачни рамки с включени крачета. За да си гарантираме устойчивост и сигурност по време на сън, както и дългогодишен живот на спалното обзавеждане, металните подматрачни рамки с включени крачета, които стъпват изцяло и стабилно на пода, са чудесно решение.

Предимства на подматрачните рамки

Наред с основните си характеристики, подматрачните притежават и някои предимства, свързани с комфорта на тялото.  В зависимост от модела подматрачна рамка се обособяват 3 или 5 зони на комфорт – зони за главата, кръста и краката, а в допълнение и зони за раменете и таза. Тези зони при подматрачните рамки добавят допълнителна лумбална опора на тялото, като му позволяват качествено отпускане в съчетание с правилния избор на матрак. Пластмасовите легла за ламелите в основата на поматрачната рамка допринасят за безшумната експлоатация, а еластичността им позволява вертикално и осово движение. 

Еластичните обувки на ламелите изпълняват ролята на амортисьори, докато дизайнът им позволява пълното покриване на дървената основа и държи матрака на разстояние от твърдата подматрачна рамка. По този начин предпазваме повърхността на матрака от наранявания вследствие на движенията ни по време на сън. Това е допълнителна предпоставка за запазване качеството и на двете страни на матрака, независимо от тежестта, която се упражнява върху него. Твърдостта в зоната на кръста може да се регулира спрямо индивидуалните предпочитания, позволявайки по-дълбоко потъване или съответно устойчива стабилност, която също има отношение към комфорта.

Подматрачни рамки с амортисьорни механизми

Нека не се прощаваме с идеята да използваме подматрачното пространство в резултат от поставянето на подматрачна рамка. Тази възможност все още стои на разположение, независимо от избора ни да се оборудваме с двулицев матрак. Подобно на повдигащите механизми, които се прикрепят към долната част на еднолицевите матраци, така и подматрачните рамки разполагат с възможност да бъдат оборудвани с амортисьорни механизми, които позволяват както напречното, така и надлъжното повдигане на цялата конструкция на подматрачната рамка с поставения върху нея матрак. Единственото условие, обаче, е подматрачната рамка да не притежава собствени крачета, освен ако не сме се насочили към регулируеми подматрачни рамки – при тях всичко е позволено. 

При регулируемите подматрачни рамки пространството в кухата част на леглото се разкрива частично чрез повдигане на едната или двете страни на подматрачната рамка без необходимостта от монтиране на специален амортисьорен механизъм. Ако все пак сметнем, че предпочитаме да се възползваме от цялостно отместване на подматрачната рамка, за да можем спокойно да оползотворим пространството за съхранение на по-обемни вещи, то винаги можем да добавим съответния амортисьорен механизъм.

Регулируеми подматрачни рамки

Като говорим за надграждане на комфорта, може би е време да споменем и регулируемите подматрачни рамки. Да, вече стана ясно, че подматрачните рамки позволяват регулиране на твърдостта в някои зони за правилна поддръжка на лумбалната област, но тук говорим за нещо много по-впечатляващо. Регулируемите подматрачни рамки не просто коригират твърдостта, те изцяло променят формата си спрямо комфорта, който търсим. В зависимост от модела регулируема подматрачна рамка, която сме избрали, имаме възможност да променяме позицията само на главата или да се възползваме от двустранно повдигащ се модел подматрачна рамка, който коригира позицията както на главата, така и на краката. 

Подматрачна рамка за регулиране положението на главата - 11 степени
Подматрачна рамка с 11 степенен регулиращ механизъм за позицията на главата

11-степенният механизъм за регулиране положението на главата или краката позволява да бъде вложен и в подматрачни рамки, пригодени за двойно легло. По този начин всеки от партньорите може да се възползва от позицията, която му доставя индивидуален комфорт. Предимството на регулируемите подматрачни рамки е, че са изключително подходящи при определени здравословни състояния, които изискват специфична опора и позиция на тялото. 

Подматрачни рамки с дистанционно управление

Следва поредна стъпка в безпрецедентния комфорт по време на сън и тя е постижима само с едно натискане на бутона на дистанционното управление. Разбира се, не е задължително подматрачните рамки да бъдат толкова високотехнологични, когато можем и сами да нагласим най-удобното положение на главата или краката, но след като тази функционалност при подматрачните рамки съществува, защо да не се възползваме максимално от удобствата, които ни се предоставят.

Само с един бутон и подматрачната рамка започва да издига позицията на главата до желаното от нас положение. С последващо натискане на бутон и подматрачната рамка променя позицията на краката, позволявайки ни да се насладим на пълен релакс в края на работния ден. С регулируемите подматрачни рамки с дистанционно управление може и да не дочакаме края на деня, защото със сигурност това ще е новото ни любимо място в дома, премествайки семейната киновечер в спалнята.

Поради факта, че удобството не е просто глезотия, а грижа за здравето, регулируемите подматрачни рамки с дистанционно управление са изключително полезна придобивка за хора с влошено здравословно състояние. Дистанционното регулиране на тези модели подматрачни рамки е практично решение за членове от семейството, които са в оздравителен процес или с установена постоянна трудноподвижност. Дистанционно регулируемите подматрачни рамки са възможност за по-качествен начин на живот, създавайки условия за лесно и самостоятелно обслужване в определена степен.

Виж още