Смесители за кухня

(469 продукта)

Смесители за кухня – идея за милиони

Със сигурност в днешно време можем да се радваме на всякакви иновации, които отнемат голяма част от задълженията ни в домакинството, позволявайки ни да се насладим на повече свободно време след дългия работен ден. Съществуват, обаче, някои отдавна изобретени „хитрости”, които днес приемаме за даденост, а реално те са прародителите на комфорта ни в дома.

Ако някой досега е пропуснал да даде своята благословия на смесителите за кухня, то нека си направи кратка екскурзия до някое китно английско градче, където да добие техника в извършване на домакинските задължения под два отделни чучура – един за топла и един за студена вода.

История на смесителите за кухня

Съхраняването на традициите наистина заслужава адмирации, но в някои случаи си граничи с неразумно упорство, затрудняващо качеството на живот. Трудно е да си представим как във века на съдомиялните, кухненските роботи и изобщо интелигентните къщи все още бихме срещнали домакинство не просто без смесител за кухня, но и с цели два отделни чучура на мивките.

Явно тази технология е затруднявала хората още преди век, когато през 1937 година човек на име Алфред Моен е изобретил смесителя за кухня, който е смесвал топлата и студена вода още преди да се излее от чучура. Идеята за смесител за кухня е дошла, когато Моен е изгорил ръцете си в поредния опит да настрои приятна за кожата температура при стандартните батерии на мивките с две кранчета.

Този инцидент амбицира Алфред Моен да създаде устройство, което да настройва както температурата, така и силата на струята на водата, използвайки един-единствен кран. Той продължава да работи по дизайна на смесителите за кухня между 1940 и 1945 година, като първият завършен модел смесител за кухня е навлязъл на пазара през 1947 година.

Междувременно още един учен започва своята работа по смесителите за кухня, като замества кранчето с ръкохватка за още по-лесна и ефективна работа на смесителите за кухня. Взаимно допълващите се идеи на двамата учени предизвикват истински фурор сред домакинствата, като през 1958 година продажбите на смесителите за кухня достигат до един милион долара.

Стоящи смесители за кухня

Със сигурност наличието на смесители за кухня в дома е достатъчна предпоставка за по-лесно и доколкото е възможно приятно извършване на редица домакински задължения, но все пак съществуват някои особености при моделите смесители за кухня, които със сигурност ще придадат още повече чар на вековната иновация. Височината и извивката на смесителите за кухня е от съществено значение, особено когато става въпрос за почистването на големи съдове.

За да не ни се налага да се борим с обемните форми и размери на тави и тенджери, чудейки се под какъв ъгъл би било най-удачно да ги завъртим, за да успеем да ги изплакнем качествено, високите смесители за кухня с издължени чучури биха свършили чудесна работа. Благодарение на тях си спестяваме не просто ходене по мъките, но и гаранция, че няма да предизвикаме наводнение, вследствие на грешно създадения от нас ъгъл между повърхността на посудата и водната струя, която съвсем естествено пръска навсякъде около нас.

Друго нещо, което би било полезно да съобразим при избора на смесител за кухня, е възможността за завъртане на чучура, която ни позволява да сапунисваме и изплакваме по-обемната посуда, без да въртим прекалено много тежките тави и тенджери, като за сметка на това отместваме просто чучура на смесителите за кухня. Друго предимство на въртящите се модели смесители за кухня е лесното последващо изплакване на самия умивалник и прилежащия му отцедник, без да се налага да го обливаме на ръка.

Стоящи смесители за кухня с издърпващ се душ

Смесител за кухня с изтеглящ чучур - душ
Висок кухненски смесител с изтеглящ чучур

Още по-голямо удобство около мивката ни предоставят и смесителите за кухня с издърпващ се душ.

Тези модели смесители за кухня са може би най-оптималният вариант както откъм цена, така и функционалност, особено за обемни умивалници. Издърпващият се душ на смесителите за кухня ни позволява прецизно почистване както на посудата, така и ни предлага улеснение при поддръжката на самия умивалник, поради възможността на душа от смесителя за кухня да достигне до всеки сантиметър от мивката.

Благодарение на магнитната поддръжка на изтеглящия се душ на смесителя за кухня, ние имаме плавно връщане и сигурно застопоряване на чучура към цялостната конструкция на смесителя за кухня.

Съществуват модели смесители за кухня с отделен чучур за издърпване, които, обаче, се нуждаят от допълнителен отвор на плота или на мивката. По-компактни и удобни са вариантите на смесители за кухня с вграден издърпващ се душ.

По-малките модели смесители за кухня с издърпващ се душ ни позволяват да се възползваме от по-прецизно и удобно почистване при невъзможността ни да поставим достатъчно висок и издължен смесител за кухня, разчитайки главно на голямото покритие от водната струя на издърпващия се душ.

Стенни смесители за кухня

Батерия - Смесител за кухня за стена
Стенен смесител за кухня с изтеглящ чучур

Въпреки че при новото строителство и обзавеждане смесителите за кухня се монтират с изход от самия умивалник, много домакинства все още разчитат на високо поставени изходи на тръбите, които поставят смесителите за кухня на самата стена.

Необходимостта от нов смесител за кухня, разбира се, не налага и цялостен ремонт на водната инсталация в дома в съчетание със закупуването на нова мивка, затова спокойно можем да се насочим към добре познатите стенни смесители за кухня. Тук правилото за по-дълъг чучур с подходяща извивка също важи, макар и да не се предлага опцията за издърпващ се душ, която значително улеснява и подобрява времето, прекарано пред мивката.

За традиционалистите, които предпочитат да настройват температурата и струята на водата по добре познатия си начин с две отделни кранчета за топла и студена вода, някои стенни смесители за кухня продължават да предлагат и тази възможност.

Бонус към тези модели смесители за кухня е ниският ценови клас, в който се разполагат, предоставяйки ни евтино временно решение, докато не сметнем, че сме готови да обновим изцяло облика на нашата кухня, залагайки на нова мивка с изход за стоящ смесител за кухня.

В онлайн магазин за мебели и обзавеждане Mebeliarena.bg можем да разгледаме и изгодни предложения за комплекти, включващи мивки с подходящи за тях смесители за кухня.

По този начин можем да си гарантираме съвместимост между избраната от нас мивка и правилния модел стоящ смесител за кухня, освобождавайки пространството на стената за окачен дозатор за течен сапун и препарат за съдове или красиво декорирана дъска за рязане, която не заслужава да остане скрита в шкафа.

Виж още