Кухненски дивани - ъглови дивани за кухня и трапезария

(44 продукта)

Кухненски дивани – да заложим на комфорта

Динамиката на строителството придава на домовете все по-нестандартен облик, преобръщайки разпределението на помещенията на 360°. Ако до преди 20 години имахме ясната представа кое кътче от дома е кухнята, възползвайки се от всеки квадратен сантиметър, за да организираме пространството по практичен и хармоничен начин, то днес се налага да боравим с въображаеми граници, които да обособяват кухненската част и дневната.

Меката мебел е единствената допирна точка, която винаги е присъствала в интериора и на двете помещения, затова и правилните избор и позициониране на кухненски диван е ключов момент в създаването на уютна семейна обстановка.

Луксозен разтегателен кухненски диван със стандартни размери на намалена цена
Дизайнерски кухненски диван

Предимства на кухненските дивани

Кухненските дивани, масово наричани още - трапезни ъгли или дивани за хранене добиват своята популярност дори и в кухнята, благодарение на възможността да отделят трапезната от кухненската част. С времето, кухненските дивани се превръщат в обичаен представител на кухнята, който дори се обособява в отделна категория мека мебел, която характеризира кухненските дивани с по-тесни и същевременно по-високи седалки, наподобяващи трапезните столове. Благодарение на по-компактните си размери, кухненските дивани присъстват в един от ъглите на почти всяка кухня.

Те ни позволяват да се насладим не просто на ободряващите вкус и аромат на сутрешното кафе, но и на комфорта от мекотата на кухненските дивани, като същевременно и не пречим на този член от семейството, който се е заел със закуската. Всъщност, при правилно разпределение на кухненския диван спрямо кухненската част, ние не създаваме предпоставка да бъдем постоянно заобикаляни по време на приготвяне на храната, но и можем спокойно да се насладим на интересно четиво или телевизионно предаване, без някой постоянно да изниква пред телевизионния екран.

Друго предимство на кухненските дивани са допълнителните места, които дават възможност за събиране на повече хора около трапезата. При наличието на четири или шест трапезни стола ние можем да поберем точно толкова хора и нито един повече. Кухненските дивани, обаче, позволяват да добавим поне едно бонус място, ако се доближим повече един от друг.

Със сигурност и кухненският диван си има своя максимален капацитет, а и липсата на свобода на движенията не е най-комфортният начин да се храним, но с цената на това да съберем близки хора за някой повод, ще преглътнем близостта между нас, провокирана от кухненския диван.

Кухненските дивани са и стилен интериорен детайл, който със сигурност би придал повече уют и семейна атмосфера в кухнята. Декоративните възглавнички са изключително актуален аксесоар, който все по-често срещаме освен върху меката мебел, така и върху спалнята или дори по земята или някой обикновен стол в дневната. Наличието на кухненски диван, обсипан с пухкави декоративни възглавнички, позволява да придадем дори и на кухнята допълнителен акцент.

Малък и висок диван за хранене - трапезен ъгъл
Малък кухненски ъгъл

В зависимост от сезона, ние можем да променяме възглавничките върху кухненския диван, придавайки още по-празнично настроение в помещението, особено ако съчетаем цвета и принта с подходящи тишлайфери или покривки, както и допълнителни декоративни елементи в средата на масата или по самото кухненско обзавеждане.

Комплекти с дървени кухненски дивани

Най-семплият начин да обособим трапезната част в кухнята са дървените кухненски дивани, които често вървят в комплект с трапезна маса и допълнителни столове или табуретки. Тази цялостна конфигурация се съчетава в кухненски диван със значително по-малки размери, подходящ дори и за кухните със съвсем малка квадратура. Подобни модели кухненски дивани са изключително подходящи и за усвоените тераси, позволявайки позиционирането им и в по-малки ъгли, независимо дали ще изнесем кухненския диван на „терасата” или ще го позиционираме в по-вътрешната част под новоизградения барплот.

Дървената част при тези комплекти с кухненски дивани придава допълнителен уют в помещението, създавайки усещане за свобода и хармония, присъщи на природата. Леката и компактна конструкция на тези кухненски дивани позволява както разположението им в по-малки пространства, така и безпроблемното им преместване при нужда.

За допълнителен комфорт седалките и облегалките при кухненските дивани и допълнителните столове и табуретки са тапицирани, а за по-лесна поддръжка най-добре би било да се насочим към подобни модели кухненски дивани с кожена облицовка.

Тапицирани кухненски дивани

Вдъхновени от меката мебел в дневната, кухненските дивани все повече взаимстват от нейния дизайн, размер и функционалност. Изцяло тапицираните кухненски дивани очароват със своята елегантност и мекота. Разположението им в някой ъгъл на кухнята, със сигурност, би привлякло вниманието върху тях, особено ако се постараем да декорираме кътчето около кухненския диван по по-изискан начин. Със сигурност, красив фототапет на стената, където е поставен кухненският диван, или аранжировка от снимки, картини или стенни рафтчета биха конкурирали уюта дори и на дневната.

Елегантните дамаски и декоративни възглавнички на кухненския диван можем да подчертаем с голяма стилна ваза на пода или саксия с цвете – тип палма, или дърво, придавайки на вечерята изисканост като в петзвезден ресторант.

Подобни изцяло тапицирани кухненски дивани са подходящи и в случаите, когато кухнята и дневната делят общо помещение, но квадратурата ни не позволява обособяване на съвсем отделни помещения. Холните маси с механизъм, които се повдигат и разпъват до размерите на трапезна маса, са невероятно допълнение към кухненския диван.

По този начин можем да се осмелим да поканим приятели на приятна следобедна среща на чай или кафе в традиционна холна обстановка. Същевременно, благодарение на повдигащия се механизъм, за секунди можем да си гарантираме удобство и уют по време на последващата вечеря, без да се налага да се храним в неподходяща поза.

Допълнителни функции при кухненските дивани

Освен като интериорен детайл и допълнителни места около трапезата, кухненските дивани ни очароват и с някои още по-гостоприемни функции. Чрез издърпване на подматрака в основата на кухненския диван, за секунди той се превръща в легло, разкривайки ни допълнителна площ за сън - „кухненски ъгъл с функция сън”. Със сигурност местата около трапезата се оказват несъществен проблем за домакините, когато се налага да посрещат гости с преспиване.

За щастие, кухненските дивани решават и двата проблема с лекота, защото тяхната площ е създадена с умисъл за мултифункционалност, каквато всяко домакинство трябва да притежава.

Под цялата площ на кухненския диван се разкриват допълнителни ракли за съхранение, които можем да използваме както за спалното бельо, така и за друг, рядко използван, багаж. Ако все пак установим, че не ни се налага да използваме кухненския диван като легло за гости, то винаги можем да оползотворим пространството под него за неизползвани кухненски сервизи или електроуреди.

Най-вероятно няма домакинство, което да не се е изкушило да закупи някой невероятен мултифункционален електроуред, който впоследствие събира прах по плота или заема излишно място в кухненските шкафове. Е, раклите за съхранение под кухненските дивани са точно такива невероятни помощници в кухнята, служещи вярно още с първата седмица след покупката.

Виж още