Модулни кухни

(191 продукта)

Модулни кухни

Модерни модулни кухни

Най-вероятно всеки мечтае за просторна кухня, която да му позволява да твори на воля дори и най-капризните кулинарни шедьоври. Може би най-вбесяващото нещо за всеки готвач е, когато в един момент всеки сантиметър от плота е зает или прекалено мръсен, а Многоръката Шива си остава индуистки митологичен бог, който не е в състояние да се намеси и да поразчисти, докато нашите две ръце са заети да държат горещата тава. За съжаление, кухнята често остава компромисен вариант, особено за голямата част от домакинствата, живеещи в апартамент.

Строителството в последните 20 години изцяло е променило своя облик, но пространството, обособено за кухненска част, остава все така малко, освен ако не сме готови да жертваме дневната в името на мечтаната от нас кухня. За да не се налага да вадим устройствения план на нашия дом, чудейки се от коя стена можем да се лишим, добавяйки поне още един квадратен метър към кухненската част, модулните кухни се явяват не само по-малкото зло, но и идеалната възможност да импровизираме с предоставеното ни пространство.

Какво представляват модулните кухни

Модулна кухня в тъмно синьо
Модулна кухня в тъмно синьо

Модулните кухни, подобно на всяко останало модулно обзавеждане, представляват отделни и абсолютно независими кухненски шкафове, които често се предлагат в комплект с предложение за конфигурация при подредбата на модулната кухня. Това, обаче, което различава модулните кухни от готовите кухни, е възможността модулните кухни да бъдат подредени по начина, по който ние желаем, съобразени с пространството, с което разполагаме, както и цената, която сме склонни да заплатим. По този начин имаме възможността не просто да се сдобием с кухнята, която отговаря на нашите интериорни представи, но и да я организираме по удобен за нас начин. Мивката, печката, хладилникът и изобщо всеки един елемент от модулната кухня биха заели мястото, което ние им предопределим, без да се налага да се съобразяваме с разпределение по предварително изготвен проект.

Модулна кухня в оранжево
Модулна кухня в оранжево

Модулните кухни ни предлагат и още една възможност – да се откажем от даден модул или да го заменим с друг, по-компактен или по-функционален. Ако сме предвидили повече вградени уреди, то можем да се откажем от няколко стандартни шкафа от модулната кухня, избирайки повече модули за вграждане, както и обратното. Благодарение на модулните кухни, ние определяме кухненското пространство, създавайки сами дизайнерския проект, който може да включва както всички елементи от модулната кухня, така и само част от тях или дори двойно повече.

Готови модулни кухни

Готова модулна кухня в тъмно лилаво
Готова модулна кухня в тъмно лилаво

Готовите модулни кухни са лесен подход при обзавеждането, който ни гарантира, че няма да пропуснем някой важен елемент при конфигурирането на модулна кухня. Същевременно с това ни позволяват сами да взимаме решенията за цялостния облик на модулната кухня, съобразявайки разположението с индивидуалните ни представи за удобство и естетика. Ако сметнем, че мястото на съдомиялната е точно до шкафа под мивката, то нека разположим някой от модулите за вграждане на модулната кухня точно там, но ако пожелаем да позиционираме съдомиялната в някой от краищата на модулната кухня, просто преместваме модула за вграждане, поставяйки до мивката стандартен шкаф.

Ултра модерна кухня в черно и черен мат
Уникална модулна кухня в черно

На същия принцип можем да променяме и вертикалната конфигурация на модулната кухня. Стандартно при нас фурните се намират на най-ниското ниво, разполагайки над тях стъклокерамичния плот. В много държави, обаче, както и в кухните на професионалните готвачи, фурните се позиционират по-високо, предлагайки ни по този начин комфорта да наблюдаваме и добавяме по нещо към ястието в процеса по приготвяне. Модулните кухни ни позволяват да позиционираме шкафовете за вграждане на нивото, което сметнем за най-удобно за нас. Благодарение на модулните кухни можем и да експериментираме с местоположението на електроуредите, както и другите елементи от обзавеждането на модулните кухни, без това да оказва влияние на околните модули.

Модулни кухни по наше усмотрение

Ретро и Винтидж Модулна кухня
Красива винтидж модулна кухня

Модулните кухни, които предлагат по отделно всяка от съставните си части, са създадени за творци както в кухнята, така и по душа. Тези модулни кухни позволяват да внесем своя принос дори и при избора дори на цветовете на лайсните, които да придадат на нашата модулна кухня финалния щрих, от който се нуждаем, за да се почувстваме уютно. Всяка модулна кухня се предлага със снимка с предварителна примерна конфигурация, която можем да следваме, или просто да се доверим на въображението си и да внесем индивидуалност в модулната кухня.

Модулните кухни ни предоставят възможността да заменяме електроуредите, без да се съобразяваме с конкретно пространство, в което трябва да се впишат новите. Дори и да сме решили да заменим печката с вградена фурна и стъклокерамичен плот, то просто добавяме още един шкаф за вграждане към вече създадената от нас модулна кухня, без да се налагат грандиозни размествания или цялостно обновяване на обзавеждането. А в случаите, когато се наложи да предприемем обратното действие и да премахнем някой елемент от модулната кухня, то няма да се притесняваме, че цялата конструкция ще се разпадне, защото шкафовете от модулните кухни са абсолютно независими един от друг.

Модулни кухни с кухненски остров

Кухненските острови си остават най-елегантния и същевременно практичен елемент от всяка кухня. Масивните им размери, обаче, често са предпоставка да се лишим от тяхното присъствие. Насочвайки се към варианта модулна кухня, ние имаме пред себе си възможността да сглобим кухненски остров, който да ни служи като помощник в кухнята, а не да ни създава допълнителни затруднения поради размера и местоположението си. Модулните кухни, съдържащи в себе си елементи за кухненски остров, ни позволяват както гъвкавост при размерите, така и при цялостната конфигурация на шкафовете. Модулните кухни позволяват да вграждаме в острова различни електроуреди, както и да добавяме модули тип етажерка или бутилиера, които да придадат допълнителна елегантност и стил при обзавеждането.

Модулните кухни са вариант да добавим кухненски остров при по-малка квадратура, съкращавайки обема му двойно, тройно или колкото се налага. Друго предимство на модулните кухни е, че сами избираме дали островът да ни служи просто като помощен плот, или да вградим в него някой електроуред. Ако кухненското ни пространство е прекалено малко, но кухненският остров винаги е бил мечтан елемент от обзавеждането, то можем да конфигурираме шкафовете от модулната кухня по начин, който да оставя свободно пространство под едната част от плота, използвайки това свободно пространство като трапезна част със столове с подходяща височина. Барплотовете винаги са предизвиквали чувство за лукс и класа, затова и възможността да използваме елементите от модулните кухни, които да съчетаем с мебел, комбинираща в себе си кухненски остров с барплот, е компактно и дизайнерско интериорно решение за придаване на мултифункционалност в кухнята.

Виж още