Спални легла

(825 продукта)

Последни тенденции при спалните

Спалнята не е много повече от аксесоар. За да се насладим на качествен и здравословен сън, би следвало да обърнем внимание на избора си на матрак, който би бил реалната причина за нашето удобство или евентуален дискомфорт. Това, обаче, не омаловажава значението на спалните за цялостната ни нагласа и атмосфера в най-уединените кътчета за отдих в дома.

Ролята на спалнята е да ни предразположи към уют на достъпна цена, да предизвиква у нас желание да се отдадем на комфорта, обгръщайки се в мекотата на завивките. Цялата тази психологическа нагласа струи именно от излъчването на спалнята, независимо какъв матрак сме избрали, защото дори и най-скъпият и ортопедичен матрак не би ни доставил усещането за почивка в облаците, ако спалнята не ни подкани да се отпуснем в обятията ѝ.

Еволюция на спалните

реди да стигнем до спалните, които познаваме днес, хората са намирали комфорта в много по-примитивни аспекти. Още в праисторическата ера, когато „спалните” всъщност не са били нищо повече от студената и твърда земя, първобитното общество е открило удобството и топлината в животинските кожи, които са постилали под себе си, за да се защитят от мразовитите нощи. Хилядолетия по-късно, египтяните са установили, че отстоянието от земята е ключът към топлата постеля, затова и техните „спални” са се състояли от издигнати платформи, покрити с палмови листа за мекота. Персийците пък са пълнели кожи от кози с вода, като това би могло да се отчете и като първи прототип на водните дюшеци.

Народите от епохите след Христа вече разполагали с много повече материали, които им позволявали да творят съоръжения, близки по визия и значение до днешните спални . Арабите използвали възглавници, наредени върху пода, които служели като матрак, като тази традиция се е запазила в арабския свят и възглавниците продължават да играят съществена културна роля в кътчетата за отдих. Римляните изобретили едни от първите матраци, като ги пълнели със сено, слама и пера, както и векове по-късно продължавали да се създават с пълнеж от естествени материали като грахови шушулки, сламки или пера, но с покритие от коприна или кадифе.

Тапицирани спални

Спалните в днешно време също претърпяват непрестанна еволюция, като през последните години стават актуални тапицираните спални. Може би идеята е взаимствана от афинитета на хората към диваните, но със сигурност тапицираните спални пресъздават едно по-високо ниво на комфорт и стил.

Спалните с тапицерия впечатляват както с невероятната си безкрайна мекота, така и завладяват всичко около себе си с приглушена елегантност. Масивните капитонирани табли на някои модели тапицирани спални придават на цялото помещение аристократичен привкус. Ефектът от тапицерията придава собствен акцент върху леглото, без дори да се налага да го обсипваме с декоративни възглавнички, за да му придадем уют. Обемът, който придава мекотата в основите и таблата на тапицираните спални, създава впечатлението за величие, като придава импозантност на цялото помещение. Тапицираните спални са създадени за хора, които не се вписват в общоприетите норми и обичат да изразяват себе си чрез всичко, което ги заобикаля.

Спални с вградени чекмеджета

В началото споменахме, че спалните са създадени със строго изразена декоративна насоченост, но тук ще се коригираме, че дори и лично те да нямат пряко влияние върху качеството на съня, то те притежават една много важна функционалност, а именно – съхранение. Почти всяка една спалня предлага възможност за монтиране на повдигащ матрака механизъм, предоставяйки ни на разположение цялата площ под леглото. Тази функция на спалните е изключително практична, защото мястото за багаж в дома винаги изглежда ограничено и недостатъчно. Неудобството на този механизъм е, че често се налага да освободим спалнята от завивки и възглавници, за да я олекотим или за да не рискуваме да изсипем спалното бельо по земята. От това неудобство произлиза и нашата принуда да оползотворяваме това пространство единствено за неща, които използваме изключително рядко.

За да можем да се насладим на подматрачното пространство, при някои модели спални повдигащият механизъм е заменен с вградени в основата чекмеджета. И ето тук вече можем да кажем, че спалнята не винаги е просто аксесоар. Вградените подматрачни чекмеджета позволяват да ги използваме, когато пожелаем, дори и докато някой спи върху спалнята. Там можем да прибираме не само непотребни или рядко използвани вещи, но и бельо и дрехи, които използваме ежедневно. А ако все пак предпочитаме да използваме скрин или гардероб за облеклото, то отдолу винаги можем да прибираме завивки и одеяла, папки с важни документи или част от колекцията ни с книги. Спалните с вградени чекмеджета позволяват да ги използваме за съхранение на абсолютно всичко, защото ни предлагат изключително лесен достъп, както и възможността да се възползваме от няколко различни отделения, за разлика от общото пространство, което би ни се освободило под самата спалня.

Спални с масивна конструкция

Когато открием нещо красиво, ние не просто искаме да го запазим, а се стараем да му осигурим необходимата възможност за изява, като подчертаем цялото му съвършенство. Разширявайки обзавеждането, това най-често се случва чрез допълнителни елементи в същия стил, които да създадат цялостен творчески завършек на нашата идея. При спалните съществуват цели конструкции, които включват и нощни шкафчета като естествено структурно продължение на самото легло, като в някои от случаите елементите са отделни, а при други таблата е обща.

Този дизайн на спалните придава усещане за неразривна цялост, без начало и край, олицетворявайки вечността и безграничността, като придава усещане за баланс и хармония. Парадоксално на статичността на спалнята с вградени нощни шкафчета, тази конструкция разчупва самия дизайн на цялото помещение. Голямата площ на таблата придава силен акцент и прави спалните с подобна масивна конструкция изключително подходящи за големи и просторни стаи, придавайки им величието, характерно за помещенията със съществена квадратура.

Друг модел спални, които са предназначени за по-големите жилища, са кръглите спални. Те със сигурност водят класацията по най-впечатляващите и комфортни модели спални, до които докосне ли се някой, забравя, че изобщо някога е съществувала правоъгълна спалня. Кръглите спални притежават по-голяма площ за сън, която със сигурност ще очарова и най-претенциозните потребители, свикнали да живеят със замах. Кръглите спални стоят съвършено дръзко и стилно дори и като самостоятелен елемент в стаята, като дори е за предпочитане да заложим на повече вградени мебели, оставяйки кръглата спалня като основен фокус на вниманието, добавяйки голям персийски килим и някои чисто декоративни елементи към интериора като лампиони, табуретки, статуетки или огромни картини по стените.

Виж още