Скринове, ракли и комоди

(574 продукта)

Скриновете – пътешествие през вековете

Докато раклите са служели на човечеството още преди близо десет века, то скриновете са техният „модерен” предшественик, възникнал преди около само четири хилядолетия през XVII век. За разлика от повечето тенденции, които бележат началото си от домовете на заможните членове на обществото, скриновете възникват като изключително компактен вариант за съхранение в домовете от средната класа, които не разполагат с толкова свободно пространство за мебели с по-значителни размери.

Ретро / Винтидж скрин в бяло
Ретро скрин

Впоследствие скриновете се открояват като стилна и практична мебел, която постепенно се изкачва в йерархията на обществото, придавайки класа в интериора на всеки кабинет. Доказвайки се във времето, скриновете и до днес остават актуален представител във всеки дом, пресъздавайки реда по най-разкошния начин.

Класически скринове

Скрин в скандинавски стил - в бяло
Скрин в скандинавски стил

Класическият вариант на скриновете представлява шкаф с чекмеджета. Това си остава и най-разпространеният модел скрин, който продължава да очарова със своите практичност и разнообразие от размери и конфигурации и приемлива цена. Чекмеджетата са най-удобната опция за съхранение, особено когато говорим за по-малки вещи. Скриновете намират своето приложение във всяко спално обзавеждане, организирайки по лесен начин бельо, козметика и аксесоари. В зависимост от разновидностите при моделите класически скринове и разпределението на чекмеджетата, ние имаме възможността да разделим пространството в тях между обитателите на дома.

Скриновете с повече на брой, но по-компактни чекмеджета ни позволяват да разпределим съхранението както между нас и партньора ни, така и да обособим личните си вещи според тяхното приложение. Съчетавайки скрина с огледало в същия дизайн над него, бихме се сдобили със стилна и изискана тоалетка, като по този начин можем да използваме най-горните по-малки чекмеджета за козметика, докато надолу поставим бижута и аксесоари или други не толкова често използвани неща.

Скрин от масив
Скрин от масив

Скриновете запазват и своето по-строго и административно амплоа като практична мебел в много офиси. По-изчистените модели скринове са невероятно компактни и удобни за разпределение и съхранение на всякаква документация, докато същевременно внасят елегантен щрих в помещението, придавайки му уютен привкус, като аранжираме повърхността на скрина с декорации и сантиментални за нас предмети като снимки на любими хора или персонални отличия в кариерата.

Скринове с изнесени открити рафтове

Скринове с изнесени открити рафтове
Скрин с изнесени - открити рафтове

Водени от нестихващите модни тенденции в интериорния дизайн, скриновете претърпяват своето непрекъснато преобразяване, за да отговорят на всевъзможните предпочитания на потребителите. За да успяват да превземат всяко кътче от дома, а и не само, скриновете притежават скрит коз и той е модерната им мултифункционалност. Две-три чекмеджета по-малко и скриновете се превръщат в новата най-предпочитана мебел не само при спалното обзавеждане, но и сред аранжировката на дневната. Може би ще се запитате какво остава на мястото на чекмеджетата – нищо, празно пространство, ниша в сърцето на скрина.. Нишите са изключително актуална тенденция сред обзавеждането на любимите общи семейни кътчета, създавайки усещане за близост, за свобода, възможност да се докоснем по-близо до същността на човек, без да бъдем ограничавани дори и от прозрачните стъклени витрини.

Скриновете с изнесени открити рафтове са успешно съчетание между практичност и декорация. Раздвиженият им дизайн предполага едновременно пространство за съхранение и свободата да разкрием себе си пред всеки, който има възможността да се докосне до сътворената от нас аранжировка. Тези скринове позволяват да заемем рафтовете с книги, свещи, спомени, които да ни носят чувство на уют и любов всеки път, когато ги погледнем. Междувременно чекмеджетата си остават „тайно” местенце за всичко останало, което е предназначено да остава единствено зад стените на скрина.

Скринове с огледало

Скринове с огледало
Скрин с огледало

Вече споменахме идеята за използване на скриновете като тоалетка и в този дух комбинациите им с огледало също не изостават в своето разнообразие. Най-традиционният вариант е да се насочим към скрин в комплект с огледало за стена. По този начин можем да се радваме на неангажиращо допълнение към скрина, за който вече сме предвидили обособено кътче от стаята. Оползотворяването на въздушното пространство винаги е било добра идея, която не само ни позволява да се радваме на просторна спалня, но и балансира целия интериорен дизайн, като внася съществен чар и акцент към иначе празните стени.

Ако все пак вече си представяме как използваме пространството над скрина за телевизор, картина или стенна библиотека, то съществуват и по-екстравагантни модели скринове, които по-скоро стоят като произведение на изкуството, отколкото като мебел. Огледалните скринове са изключително впечатляващ модерен акцент към спалното обзавеждане, което, освен всичко останало, ни служи перфектно в ролята си на мебел за съхранение. Огледалната фронтална част на тези скринове може и да не е най-оптималният вариант за тоалетка, но поне ще можем да го използваме за добавяне на финални щрихи към тоалета си за деня.

Разполагайки с повече пространство в спалнята, то бихме могли да заложим на скрин с огледало, което да обхваща цялостната ни визия. Докато предходните два варианта изглеждаха леко незавършени, то скриновете с голямо огледало успешно биха подпомогнали както грижата за лицето и косата, така и цялостното съчетание на тоалета.

Дамите със сигурност биха оценили подобно съчетание от пространство за бърз и удобен достъп до всичко необходимо, наясно с хаоса, който се създава в подготовката на грима и прическата.. Конфигурацията от скрин с голямо огледало ни позволява да подреждаме всичко необходимо за визията си върху скрина, както и да поставим допълнително осветление за детайлите в непосредствена близост до огледалото, докато всичко останало, което ни е нужно, бихме открили с чекмеджетата.

Скринове с тоалетка и табуретка

За случаите, в които се стремим към цялостно завършен и комфортен кът в грижата за себе си, можем да изберем конфигурация от скрин с тоалетка и табуретка. Удълженият плот на скрина придава допълнително удобство, позволявайки спокойно да разположим всякакви козметични продукти, както и стилни кутии или поставки за бижута. Включената в комплекта към скрина табуретка създава допълнителен комфорт при по-продължително време, прекарано пред огледалото, а в чести случаи тапицираният ѝ капак е подвижен, като ни предлага допълнителна опция за съхранение във вътрешността на табуретката.

Скринът си запазва амплоато на местенце за бельо и по-фини дрехи от материи, които не биха се намачкали в сгънато положение, докато тоалетката и прилежащите ѝ ниши се явяват разкошно допълнение за организиране на козметика и аксесоари. За по-дребните продукти за макиаж можем да използваме специално създадени органайзери или красиви кутии за съхранение, които да предпазват продуктите от напрашаване, а и да ни улесняват при разпределението на вещите.

Виж още