Нощни шкафчета

(221 продукта)

Нощни шкафчета – задължителният детайл във всяка спалня

По неписано правило някои елементи от обзавеждането винаги вървят в комплект, независимо, че можем да ги разположим като абсолютно самостоятелна мебел в дома. Такива взаимно допълващи се компоненти са дивана и холната масичка, трапезните маса и столове, дори и тоалетката с прилежащо към нея огледало.

Нощните шкафчета също са специално създадени като притурка към спалнята, често изработвани със стандартни размери, които да отговарят на височината на леглото, а в зависимост от цвета и дизайна на нощните шкафчета, те се превръщат в елемент, който застава като естествено продължение на спалнята. Наличието на нощни шкафчета от двете страни на леглото може и да не привлече особено внимание, но липсата им определено придава усещане за непълнота.

Мултифункционалността на нощните шкафчета

Разбира се, не можем да разглеждаме нощните шкафчета единствено като декоративен елемент към спалнята. Ако се нуждаехме просто от естетически аксесоар, щяхме да поставим там някоя красива ваза или статуетка, която да запълва празното пространство до главата ни. Нощните шкафчета са се превърнали в устойчив елемент от обзавеждането, благодарение на предимствата и удобствата, които предлагат компактните им размери.

По филмите може и да виждаме как хората складират под възглавниците си книги, дневници, телефони и дори лаптопи, но със сигурност всички сме наясно, че това изглежда безумно, защото не просто би създало дискомфорт по време на сън, но и носи риск от пълно унищожаване на любимите ни вещи.

Нощните шкафчета са създадени, за да съхраняват всички тези неща, с които сме склонни да се разделим единствено в банята и по време на сън. Колкото и да е вредно да се взираме в екраните непосредствено преди лягане, то със сигурност динамиката на ежедневието ни невинаги го позволява, независимо дали става въпрос за професионални ангажименти или удоволствието от социални мрежи и пристрастяващи игри.

Нощните шкафчета са мястото, където „приспиваме” всички устройства, като същевременно се радваме на невъзпрепятстван достъп до тях денонощно. Вече дори будилниците сстават изместени от смартфоните, а дори и да не бяха, пак щяхме да се нуждаем от нощно шкафче, на което да поставим сутрешната си аларма.

Дори и да съумяваме да се оттеглим от виртуалните занимания преди лягане, то със сигурност притежаваме други навици, които да ни помагат да се отпуснем и заспим. Четенето на книга е интересно и полезно занимание, което, обаче, изисква подходяща светлина. Нощните шкафчета са перфектното място да поставим нощна лампа, която не просто да хвърля мека светлина върху четивото ни, но и понякога е предпочитаният вариант за осветление в спалнята.

Това спомага да не се разсънваме от ярката светлина на лампата в стаята, независимо дали четем, или просто се подготвяме за сън. Поставената върху нощното шкафче лампа ни позволява да контролираме осветлението, без да се налага да ставаме от леглото. Също така имаме и възможността да приберем в нощното шкафче всички, ненужни по време на сън неща, като книги, евентуални бижута и аксесоари, както и да се насладим на удобството от чаша с вода или крем за ръце върху нощното шкафче само на една ръка разстояние.

Нощните шкафчета като интериорен щрих

Всички тези удобства, които ни предоставя наличието на нощно шкафче, вървят заедно и със забележителен интериорен подход, който да придаде на нощните шкафчета декоративен елемент. Дори и аранжировката върху нощното шкафче със стилна нощна лампа с поставена до нея любима книга, би могла да създава допълнителен уют в помещението, подобрявайки практическата полза от наличието на нощно шкафче.

Ако желаем да използваме нощното шкафче не просто като интериорен щрих, а да му придадем допълнителен психологически аспект, който да асоциираме с почивка, можем да декорираме нощното шкафче с релаксиращи вещи като ароматни свещи, козметична грижа на ръцете или устните, маска за сън, а дори и снимка на любими хора или преживявания, която да поглеждаме преди да заспим. На нощното шкафче можем да поставим дори дифузер, който да насища въздуха с аромати, а същевременно да ни служи като нощна лампа.

Разновидности при нощните шкафчета

В зависимост от стила, който предпочитаме да пресъздадем в помещението, можем да се насочим към разнообразни модели нощни шкафчета. Ако предпочитаме да използваме нощните шкафчета главно като декоративен елемент, бихме могли да заложим на компактни нощни шкафчета с издължени и дори извити или орнаментирани крачета.

Нестандартни нощни шкафчета от стъкло
Стъклено нощно шкафче

Тези модели нощни шкафчета придават усещане за простор, позволявайки ни да завършим дизайнерския подход с красива декорация върху тях. Същевременно разполагаме и с чекмедже, в което да поставим някои по-често използвани от нас неща, които не желаем да се забелязват при пръв поглед към нощното шкафче.

Дори и само едно чекмедже на нощното шкафче е достатъчно за да приберем вътре книга, тапи за уши, маска за очи, а дори и някои устройства като дистанционните за телевизора или смартфони и таблети.

Ако пък предпочитаме да използваме нощните шкафчета като допълнение към импозантността на помещението, можем да заложим на масивни нощни шкафчета, които да хармонират с тежката величествена рамка на спалнята. Моделите нощни шкафчета без крачета не просто насищат атмосферата с красотата на цветовете и дизайна си, но и ни предоставят много повече пространство за съхранение.

Тези нощни шкафчета позволяват да прибираме в тях всякакви допълнителни дребни вещи като зарядни устройства, тефтери, дори кутии със спомени, и изобщо всичко, до което бихме искали да имаме достъп по всяко време, като същевременно с това да не нарушава интериорът, скривайки тези предмети зад вратичките на нощното шкафче.

Дизайнерски и нестандартни нощни шкафчета – естествено продължение на спалнята

Дизайнерски нощни шкафчета
Дизайнерско нощно шкафче

Както вече споменахме, нощните шкафчета са създадени да придават на спалнята завършена визия. Понякога усещането, че до главата ни не остава празно пространство, а нощно шкафче, което събира всички наши любими спомени и предмети, е достатъчно, за да се чувстваме сигурни и спокойни.

Това е и причината да съществува такова голямо разнообразие от дизайнерски и нестандартни нощни шкафчета в различни цветови гами, дизайни, размери и дори цени, като някои от моделите нощни шкафчета са създадени за конкретни модели спални.

Нощните шкафчета с прилежащи табли, извити по необичаен начин, са създадени, за да служат като естествено продължение на някои модели спални. По този начин ние получаваме цялостно завършена конструкция около самата спалня, която да създава впечатление за безкрайност и величие. Тези комплекти от спални и нощни шкафчета с ефектна „обща” табла са съвършено допълнение към просторните помещения, които позволяват да насищаме интериора с импозантни декоративни елементи, част от спалното обзавеждане.

Виж още