Топ матраци

(478 продукта)
Филтри

Топ матраци – защото комфортът се крие в детайлите

Здравето е най-голямото богатство, което притежаваме, но подобно на всичко останало и то изисква да се грижим за него, за да продължава да ни служи вярно. Един от факторите за добро физическо и психическо благосъстояние е сънят, а ние често позволяваме ангажиментите ни да нарушават ритъма, продиктуван от нашето тяло. За да успеем да наваксаме необходимите за организма ни часове почивка, е редно да му осигурим качествена и комфортна среда. Когато смяната на стария матрак остава в пространството като приглушено ехо, това, което можем да подобрим в кратък срок и на ниски цени е покупката на топ матрак.

Какво представляват топ матраците

Снимка на топ матрак размери
Топ матрак - топер

Топ матраците са неколкократно по-тънки и, разбира се, по-евтини изделия от мемори или пенополиуретанова пяна, които успешно вдъхват нов живот на старите матраци. Основната им цел е подобряване качеството на съня вследствие на вече износен или просто неудобен матрак. Някои модели топ матраците се прикрепят с ластици към краищата на основния матрак, осигурявайки лесно и стабилно захващане, но дори и избраният от нас топ матрак да е предвиден без тях, то със сигурност няма опасност да се пързулнем с него от леглото.

Също така, повечето топ матраци притежават две различни страни, като едната често придава повече мекота по време на сън, коригирайки дискомфорта, причинен от твърдостта на основния матрак. Другата страна на топ матраците респективно е по-твърда, придавайки по-добра опора и поддръжка на тялото. Другата разлика в страните на топ матраците е съобразена със сезона, като лятната страна осигурява прохлада чрез включения в дамаската памук, докато зимната страна разчита на повече топлина, благодарение на покритието с включени вълнени влакна. И в двата случая топ матраците абсорбират излишната влага и позволяват на тялото да се терморегулира.

Качества на топ матраците

От значение за здравословната среда на сън са естествените материи, използвани както при изработката на топ матрака, така и при основния матрак и спалното бельо. Естествените материали предоставят по-голяма здравина и експлоатационен живот на топ матрака, а същевременно позволяват свободната циркулация на въздуха, като не позволяват задържане на влага. Естествените материали минимизират риска от развитието на бактерии и алергени по повърхността и в ядрото на топ матрака, като по този начин доставят чистота и комфорт и на най-уязвимата кожа.

За хора с вече установени алергии е препоръчително използването на топ матрак поради възможността от честа и лесна поддръжка. Най-добрият избор за топ матраци са тези със сваляем калъф, които позволяват дори ежеседмичното им почистване. Някои модели топ матраци се изработват и с покритие от втъкани сребърни нишки, известни със силните си антибактериални свойства, които предотвратяват развитието на микроорганизми. Екстрактът от алое вера е друг естествен и добавян към топ матраците и спалното бельо продукт, който овлажнява и успокоява кожата, а същевременно предпазва от раздразнения. Топ матраците с текстил с терапевтичен аромат на лавандула пък биха подобрили съня, доставяйки на кожата галещо усещане.

Топ матраци от мемори пяна

Качествен топ матрак с мемори пяна на добра цена в различни размери
Топ матрак с мемори пяна

Топ матраците от мемори пяна са изключително меки и комфортни, като ни карат да се чувстваме като в удобна и топла прегръдка. Независимо от позите, които заемаме по време на сън, тези топ матраци се адаптират към всяко едно наше положение и извивка на тялото. Топ матраците от мемори пяна са създадени да поемат напрежението от по-издадените точки на тялото като бедра или рамена, когато сме легнали в странични пози, както и биха облекчили болките в гърба и кръста. Това свойство прави тези топ матраци изключително комфортни за хора с изразени артритни или ревматоидни заболявания и изкривявания, които биха засилили чувството си на дискомфорт при твърдост от страна на топ матрака. Хората с по-фина и лека структура също намират комфорт в лицето на топ матрак от мемори пяна поради лекотата на своето тяло. Твърдите топ матраци не биха поддали под тежестта им, карайки ги да се чувстват като на почивка върху твърдата земя. 

Друго предимство на топ матраците от мемори пяна е това, че елиминират движенията на партньора, като по този начин ни осигуряват пълно спокойствие по време на нашата почивка. Хората с домашни любимци също биха оценили изолиращите свойства на тези топ матраци, особено ако животинчето е по-активно нощем. Не на последно място остава и продължителната употреба, която ни предлагат топ матраците от мемори пяна. Свойството на мемори пяната  да се връща в изходна позиция, когато отнемем натиска от нея, прави този вид топ матраци изключително дълготрайни.

Предимства на топ матраците

Някои хора използват два отделни основни матрака за общата си спалня, за да си подсигурят индивидуален комфорт. Това е хитро решение, но рядко двойките следват подобен подход, планирайки съвместното си съжителство. Понякога впоследствие, обаче, се стига до взаимно неудобство, което би довело и до по-сериозни схващания и болки и за двете страни. Често, когато матракът е по-мек, тежестта при по-едрия партньор надделява и повърхността се дисбалансира. С времето матракът остава потънал в някои точки, а това най-често води до свличане на партньорите в средната част на леглото. Покупката на топ матрак би коригирала това износване, възвръщайки отново качествената почивка.

Топ матраците служат както за вдъхване на нов живот на стария матрак, така и за коригиране на дискомфорт вследствие на индивидуални съображения, главно свързани с твърдостта на основния матрак. Предимството на топ матраците е, че са тънки и могат да се използват само върху едната половина от леглото. Ако партньорът ни се чувства бодър и отпочинал на сутринта, няма защо да рискуваме неговия комфорт в името на нашия собствен. Вместо това можем да изберем вариант на топ матрак от мемори пяна, който да омекоти нашата страна на леглото. По този начин топ матраците се явяват компромисно решение за двойки, осигурявайки здравословен сън и на двамата партньори. 

Не е казано, че топ матраците са предназначени единствено за поставяне върху основния матрак. Когато семейството е многочленно, а жилището двустайно, не е необходимо всички са използват обща спалня, чувствайки се като в дядовата ръкавичка. Да се лишим от дневна също би било неприятно, защото тя е мястото, което създава така любимите семейни моменти. В случаите, когато спалнята се явява разтегателния диван, ние имаме шанса да коригираме дискомфорта чрез добавяне на топ матрак в съответния размер на площта за сън. Наличието на топ матрак би направило съня спокоен и отпускащ, забравяйки факта, че всъщност спим на дивана. 

Виж още