Матраци

Матраци за сънища в облаците

Качеството на съня зависи от много фактори, но удобството е една от основните предпоставки за отпускаща и здравословна почивка, затова и изборът на подходящ матрак е толкова важен. Различната твърдост на матраците носи и различни ползи, но в зависимост от персоналните предпочитания на хората, отпочиналото ни състояние сутрин има последната дума.

Това, с което, обаче, не бива да правим компромис, са висококачествените материали, които стоят в основата на изработката при всеки един матрак. Инвестицията в качествен матрак си заслужава толкова, колкото е възможно спрямо вашия бюджет – в края на краищата вие прекарвате до една трета от живота си за него. Затова ние от Мебели Арена се стараем да предложим първокласни матраци на възможно най-ниска цена.

Как да изберем между мек и твърд матрак

В зависимост от индивидуалните предпочитания и нужди, съществуват матраци с различна твърдост, които имат както своите предимства, така и своите недостатъци.

Понякога първоначалното усещане при прехода от мек към твърд матрак и обратно, може да бъде измамно, просто защото тялото ни не е свикнало със съответната твърдост. Разбира се, в някои случаи това усещане за неудобство не е просто измамно, но и напълно обосновано, вследствие на някои индивидуални особености на нашето тяло.

Мек и твърд матрак
Структура на матрак - разлика между мек и твърд матрак

По-твърдите матраци носят усещане за по-голяма стабилност. Те позволяват по-качественото отпускане на мускулите в тялото, а оттам подобряват и циркулацията на кръвта.

Подходящи са за хора, които спят по гръб, защото не позволяват пропадане на тялото, а от там и изкривяване на гръбначния стълб по време на сън. Твърдите матраци са по-подходящ избор и за двойки, защото твърдостта на повърхността предпазва от свличане в средната част на леглото, особено ако единият от партньорите упражнява по-голяма тежест върху матрака.

Разбира се, меките матраци също притежават своите предимства, особено за хора с изкривявания и болки в гръбнака. Независимо от по-високата стабилност на твърдите матраци, те биха изострили състоянието на болка и дискомфорт при някои състояния, затова за този тип хора е препоръчително да се насочат към матрак с по-мека повърхност.

Меките матраци се препоръчват и за хора, които спят предимно на една страна, защото по този начин се поема натиска от раменете и бедрата.

Топ матраци – за по-дълъг живот

Независимо от „правилата” при избора на матрак, всеки е свободен да предпочете вида и модела, който му носи най-голям комфорт по време на сън. Ако сутрин се събуждаме бодри и без съответните схващания и болки, то значи изборът ни на матрак е бил успешен и няма нужда да го сменяме.

Ако все пак установим някакъв дискомфорт вследствие на съня, то винаги можем да се насочим към матрак с различна твърдост или да предприемем временното решение за закупуването на топ матрак.

Топ матраци Топер
Топ матрак - топер

Топ матраците са предпочитан избор сред потребителите по две основни причини – комфорт и хигиена. Добавяйки топ матрак, ние добавяме и още няколко години живот към основния ни матрак.

Топ матраците притежават ядро от пяна, което перфектно приляга на извивките на нашето тяло и елиминира дискомфорта вследствие на твърдостта или износването на матрака, който вече притежаваме.

Антибактериалните и антиалергични материи, които се използват за направата на топ матраците, позволяват на тялото да диша, а повечето двулицеви модели топ матраци са създадени с лятна и зимна страна, която да съответства на нуждите на тялото през съответния сезон.

Друго предимство на топ матраците е, че предпазват основния матрак от бързо захабяване. Топ матракът лесно и бързо може да се свали и почисти, ако бъде замърсен или върху него бъде излято нещо.

Дори и да не е подложен на непредвидени обстоятелства, матракът неизменно става дом на всякакви бактерии и алергени, затова редовното му почистване е от ключово значение, особено ако ползвателите му имат установени алергии. В подобни случаи най-подходящи са топ матраците със свалящ се калъф, защото така най-бързо и лесно могат да бъдат почистени.

Има ли съществена разлика между еднолицев и двулицев матрак

Други разновидности при матраците са еднолицев и двулицев модел. Двулицевият модел предлага възможността да бъдат използвани и двете страни в зависимост от сезона или предпочитаната твърдост. Особеност при него е необходимостта от подматрачна рамка с твърда основа, ако решим да се възползваме от предимството на повдигащ механизъм.

Еднолицевите матраци, от своя страна, притежават вградена дървена рамка, която спестява разходите по закупуването на отделна подматрачна рамка. Освен това те се движат и в по-ниския ценови клас, като по този начин са по-достъпни за крайния потребител, без това да представлява компромис с удобството.

Разлика между еднолицев и двулицев матрак
Разлики между еднолицев и двулицев матрак

И при двата модела матраци от значение е единствено материалът, от който е изработено ядрото, както и високата устойчивост и проветривостта, зависещи изцяло от текстила, който покрива матрака, без значение от модела. Затова не е нужно да си въобразяваме, че двулицевите матраци биха били по-комфортни.

Тяхното предимство са двете лица с различно покритие и евентуално твърдост, които предлагат различно усещане за комфорт, както и по-дългият им живот на ползване, вследствие на двете им страни. Независимо от това, някои модели легла са предназначени специално за еднолицев или двулицев матрак, което значително ни улеснява при избора на матрак.

Матраци за най-малките

Сънят има ключово значение в общото здравословно състояние на всеки от нас, но при децата се разглежда с особена важност. При тях той не е просто физиологична нужда, той е необходимост, която играе съществена роля в съпътстващия ги растеж и развитие. За да им осигурим най-пълноценната и здравословна почивка, е важно да обърнем и по-специално внимание на условията за сън, които им предоставяме.

Детски и бебешки матраци
Бебешки и детски матраци

При избора ни на детски матрак е необходимо да се насочим към висококачествени материали, които да осигурят необходимата антиалергична и терморегулираща среда, която да позволява свободната циркулация на въздуха, като по този начин се предотвратява развитието на бактерии. Цялата конструкция при детските матраци се изработва от 100% екологично чисти материали, съобразени с медицинските изисквания и нужди за безопасност.

Ядрото най-често се изработва от полиуретанова пяна, която доставя не просто комфорт, а и придава анатомична опора на гръбначния стълб на детето, като създава условия за правилна позиция на тялото по време на сън. Повечето модели детски матраци се предлагат с две лица, съобразени с нуждите на тялото през различните сезони.

За да се осигури необходимата за децата хигиенна среда, а и за по-лесна поддръжка, голяма част от детските матраци се изработват със сваляем калъф.

За допълнителна защита на детските матраци се предлагат и водонепромокаеми протектори, които защитават детската среда от развитието на вредни микроорганизми, вследствие на влага. Водонепромокаемите протектори се изработват както за детски, така и за стандартни матраци, защото необходимостта от здравословна среда не приключва с детството.

Виж още