Мивки за кухня

Кухненски мивки със завладяващ и същевременно ефективен дизайн

Кухненски мивки модерни със съвременен дизайн
Модерна кухненска мивка

Когато дойде моментът, в който собственото жилище е вече факт, ние предчувстваме вълнението от това да се нанесем в дома на мечтите си. За съжаление, обзавеждането се оказва не толкова лесно и приятно занимание, колкото изглежда. Със сигурност през годините сме добили представа за това, кое ни допада и кое не, но надали някога сме разглеждали нещата детайлно, съобразявайки ги с евентуални ситуации.

Кухнята е едно от най-трудните помещения за обзавеждане, поради необходимостта от удобство, свързано с ежедневни рутинни дейности като готвене и почистване след това. Дори броят и местоположението на контактите биха могли да се окажат проблем в даден момент. Важно е и да съобразим разположението на електроуредите както помежду им, така и в съответствие с позицията на кухненската мивка.

Кухненската мивка, от своя страна, също изисква от нас внимателно и обмислено решение относно модела и материала, от който е изработена, а същевременно трябва да се съобразим и с пространството, което разполагаме, за да позиционираме кухненска мивка. И така става един омагьосан кръг, който изисква повече време и умисъл, докато напаснем парчетата от пъзела, наречен кухня.

Кухненски мивки – вселена от модели

Гранитна кухненска мивка - модел черна гранитна мивка за кухня
Гранитна кухненска мивка

Кухненските мивки представляват истинска вселена, в която бихме могли да се загубим, поне в началото. Понякога дори изглежда безумно как е възможно да се отдава подобно величие на кухненските мивки, но всеки, на когото му се налага да прекара повече време над тях, напълно разбира тяхното значение, макар и понякога късно. Ако не сме предвидили да се оборудваме своевременно със съдомиялна, е изключително важно да заложим на кухненска мивка с големи размери. По възможност би било добре да притежаваме и двете, но не винаги разположението на кухнята го позволява.

Големите кухненски мивки предполагат много по-лесно почистване на посудата, особено когато става въпрос за по-обемни тави и тенджери. Големите и достатъчно дълбоки кухненски мивки ни предоставят възможността да оставяме там мръсната посуда по време на готвене, без да се налага да трупаме купчини около тях, като същевременно имаме пространството да използваме кухненската мивка, без съдовете почти да се опират в чучура на кухненската мивка.

За съжаление, кухненската мивка често е обречена на подобна „мръсна” работа, затова и съображенията от гледна точка на размера наистина се оказват важни, но това далеч не означава, че дизайнът на кухненската мивка не може да притежава и естетическо преимущество. Сред най-достъпни са кухненските мивки от алпака, следвани от иноксовите кухненски мивки, затова и тези два модела са сред най-разпространените, докато в най-висок ценови клас се разполагат гранитните кухненски мивки. Разбира се, разликата в цените не е толкова непосилна, особено като се има предвид, че това е почти доживотна инвестиция.

Гранитните кухненски мивки със сигурност са най-примамливият от интериорна гледна точка вариант, особено когато се вземе фактът, че се предлагат в няколко цвята, които съвършено да паснат на избора ни на кухненско обзавеждане. За съжаление, колкото и непреходен и стилен да изглежда черният цвят, неговото очарование стои добре основно на снимки, защото поддръжката му се явява прекалено задължаваща, поради контраста с всяко петънце по кухненската мивка.

Бордови кухненски мивки

Бордова гранитна кухненска мивка
Бяла бордова гранитна мивка - перла

Освен размера и дълбочината на кухненската мивка, допълнително улеснение придават и страничните бордове за отцеждане от едната или дори двете страни на кухненската мивка. Тези допълнителни плотове около кухненската мивка са изключително полезни както по време на готвене, така и при последващото почистване на посудата, особено ако съдомиялната или поставката за сушене на съдове са препълнени. Със сигурност тенджерата няма да успее да изсъхне бързо и качествено там, независимо от оребрението на плота на тези кухненски мивки, но поне няма да се налага да разпъваме хавлиени кърпи, на които да поставяме вече измитите след по-голямо събиране с приятели съдове.

Иноксова бордова мивка
Иноксова бордова мивка

Бордовите кухненски мивки ни помагат и по време на готвене, когато не желаем да замърсяваме кухненския плот с остатъци при рязането на плодове и зеленчуци. Друго предимство на тези кухненски мивки е, че върху плота можем да поставим някой по-горещ съд, чакайки го малко да изстине, докато ние продължаваме своето кулинарно приключение. Дори и когато се наложи да накиснем някоя тенджера или тава, по-добре би било да използваме допълнителния плот на кухненските мивки, отколкото да заемаме пространството в коритото.

Двойни кухненски мивки

Кафява Двойна кухненска мивка
Двойна кухненска мивка

Вдъхновена от холивудските продукции, със сигурност в мечта на всяка домакиня се превръщат двойните кухненски мивки. Едно корито за мръсната посуда и второ корито, в което можем спокойно да измием ръцете си или някой зеленчук, който приготвяме да добавим към ястието. Със сигурност двойните кухненски мивки са задължителен аксесоар към всяка кухня, която предполага достатъчно свободно пространство за позиционирането им.

Ако все пак не се нуждаем от две равностойни корита, можем да спестим пространство, насочвайки се към двойна кухненска мивка със стандартно корито и допълнително, по-малко, но притежаващо собствен сифон. Предимството на по-малкото корито е, че можем да го използваме за миене на плодове и зеленчуци, от които редовно остават листа, обелки и други части, както и когато изплакваме съдове, по които е останала храна. По този начин си гарантираме чист сифон в основната кухненска мивка, както и изключително лесно почистване на допълнителното корито, особено ако сме го снабдили с мелачка за отпадъци.

Аксесоари за кухненски мивки

Дозатор за течен сапун за кухненска мивка
Дозатор за течен сапун за кухненска мивка

За да си гарантираме неподправено удобство, към кухненските мивки можем да добавим допълнителни аксесоари, които да ни послужат като ефективен помощник в чистотата. Вградените дозатори за препарат за съдове и течен сапун не просто изглеждат елегантно, придавайки на кухненската мивка изчистена и минималистична визия, но и позволяват свободно използване на плотовете на кухненските мивки, без да се налага да преместваме стандартните дозатори, когато се наложи да поставим по-голям съд. Органайзерите за окачване в някой от краищата на кухненската мивка също биха оптимизирали пространството, спестявайки нуждата от допълнителни поставки за гъби и попивателни кърпи.

Един от най-ценните помощници към кухненската мивка се оказва мелачката за отпадъци. С остриетата си от неръждаема стомана, този кухненски аксесоар ни спестява ежедневното отстраняване на остатъците от храна около сифона на кухненската мивка. Мелачката за отпадъци смила за секунди всички натрупвания, като същевременно работи с минимални вибрации и ниски нива на шум. Дори и при наличие на двойна кухненска мивка, кухненските мелачки ни спестяват неприятното усещане от допира до хранителните отпадъци, както и последващото им отлежаване в коша за боклук поне за през нощта.

Виж още