Филтри
Цена
6 лв.5910 лв.

Свободностоящи аспиратори и абсорбатори

(258 продукта)

Аспиратори за кухня – да приветстваме свежестта в дома

Евтин аспиратор - ширм за стена
Стандартен абсорбатор

Абсорбатор, аспиратор, ширма?! Със сигурност съществуват и още причудливи диалектни наименования на магическия помощник в кухнята, чрез който се борим срещу неприятните миризми, мазните изпарения, излишъка от пара и съответно образувалия се конденз в кухнята. Всъщност, не са много хората, които са наясно, че в действителност има разлика между абсорбатор и аспиратор за кухня. Ширмата със сигурност е неофициално сборно нарицателно, но и не винаги ни гарантира улеснение в комуникацията с консултантите в магазините за техника, защото и тази дума си има своето ограничено разпространение в съответните области. За да сме наясно, обаче, от какво точно се нуждаем, нека разгледаме основната разлика между абсорбатора и аспиратора за кухня.

Каква е разликата между абсорбатори и аспиратори за кухня

Каква е разликата между аспиратор и абсорбатор
Разлика между абсорбатор и аспиратор

Аспираторът за кухня най-общо извежда въздуха от помещението, благодарение на специално свързаните към него въздуховоди. Аспираторите за кухня не си служат с вградени филтри, които да пречистят вече наситения с аромати и мазнини въздух, а директно го премахват. По този начин аспираторите за кухня ни гарантират по-ефективен метод за справяне с неприятните миризми и евентуалните замърсители на въздуха. Вследствие на необходимата мощност, от която се нуждаят аспираторите за кухня, за да отведат въздуха извън помещението, тяхната работа неминуемо е свързана и с по-високи нива на шум. Нуждата от въздуховоди също играе ключова роля в разнообразието от модели при аспираторите за кухня, ограничавайки възможността им за съвършено компактен и елегантен дизайн.

Абсорбаторите, от своя страна, пречистват въздуха чрез специални вградени филтри, които елиминират неприятните миризми и замърсявания преди да го върнат обратно в помещението. Най-новите модели абсорбатори притежават и допълнителни филтри за мазнина и филтри с активен въглен, които допълнително увеличават качеството на пречистване на циркулиращия въздух. Предимствата на абсорбаторите са свързани с по-безшумната им работа и възможността да бъдат позиционирани почти навсякъде, без необходимост от въздуховод около тях, подобно на аспираторите за кухня.

Изнесени аспиратори за кухня

Изнесен абсорбатор за остров
Модерен абсобатор за остров

Със сигурност, попадайки на снимки на уютни и кокетни американски домакинства, ни прави впечатление наличието на предимно изнесени аспиратори за кухня с неприкрито големи размери. Тези модели аспиратори за кухня в действителност далеч не са лош вариант, придавайки на кухнята усещане за топлота, непретенциозност и семейна идилия. Изнесените аспиратори за кухня биха могли много елегантно да бъдат приспособени към кухненското обзавеждане, посредством стилна облицовка в приятен цвят, вместо вграждането на аспираторите за кухня в шкаф.

Подобни модели аспиратори за кухня са приспособими и към кухненските острови, чиято алтернатива са таванните аспиратори за кухня. И в двата случая, обаче, аспираторите за кухня се нуждаят от изход за въздуха, който най-често се явява пречка при множеството жилищни сгради, които разполагат единствено с комин. Подобни изнесени аспиратори за кухня са типичен американски представител, благодарение на кухото пространство между стените в много от западните домове, докато при жилищните сгради у нас то не съществува. Използването на изнесен аспиратор за кухня като дизайнерски щрих у нас е възможно единствено при разположение на готварската печка до някоя външна стена, докато наличието на подобен аспиратор за кухня над кухненски остров налага нуждата от предварителна заявка в процеса по изграждане на жилището.

Абсорбатори – много повече от помощник срещу миризмите

Стенни абсорбатори SIEMENS
Стенен абсобатор SIEMENS

Абсорбаторите са ценна необходимост в кухнята, освен ако не желаем да осведомяваме съседите за ежедневното ни семейно меню. Колкото и чар да притежава ароматът на току-що сготвена домашна гозба, със сигурност бихме предпочели да не носим този спомен с нас дни наред. Това се случваособено когато ароматът достигне и замести парфюма от връхните ни дрехи, които стават най-уязвима жертва на липсата на абсорбатор, поради непосредствената им близост до кухнята.

Абсорбатори за пречистване на въздуха

Ретро и винтидж абсорбатори и аспиратори
Ретро и винтидж абсорбатори

Най-вероятно всички свързват абсорбатора с противодействието му срещу неприятните миризми. Всъщност не винаги ароматите, вследствие на кулинарните ни приключения, са неприятни.Със сигурност разпространението им из целия дом, както и устойчивото им внедряване във всякакви материи оставят неприятно чувство. Много често това ни възпира от кулинарни експерименти, опитвайки се да запазим дома си приветлив и уютен. Тук абсорбаторите се притичват на помощ, позволявайки ни да разгърнем кулинарния си потенциал и креативност на свобода, без да се смущаваме от ефекта на запотените стъкла и ароматите на народните гозби.

Освен особените миризми, кулинарните ни приключения понякога са съпроводени и от пушек и мазни изпарения, които със сигурност не са елементи на чистия и здравословен въздух, който се очаква, че трябва да вдишваме. Само с едно натискане на бутона на абсорбатора си гарантираме необходимата вентилация на помещението, която да неутрализира последващото развитие на всякакви бактерии, вследствие на неприятните изпарения. Друго предимство на абсорбаторите е, че намаляват количеството на въглероден оксид, с който се насища въздухът вследствие на готвенето икогато сме предпочели да се възползваме от предимствата на газовите котлони.

Абсорбатори – да охладим страстите в кухнята

Нестандартни криви абсобатори със стъкло
Абсобатор със стъкло

Друга характеристика на абсорбаторите е, че те отвеждат не просто силните миризми, но и излишната топлина. Със сигурност парата, издигаща се от тенджерите, както и усещането за горещина, която ни лъхва, когато отворим фурната, са не толкова непоносими през студените зимни месеци. Това, обаче, далеч не ги прави примамливи, особено в съчетание с аромата на ястието, който сякаш се пропива от всяка пора в тялото ни и най-вече устремил се към косата, принуждавайки ни да копнеем за освежаващ душ повече от всякога.

Настъпят ли горещите летни месеци дори и минималното удоволствие, което изпитваме през мразовитите вечери от излъчваната по време на готвенето топлина, се превръща в отвращение, което съвсем обезсърчава кулинарните ни пориви. В тези случаи отново абсорбаторите се явяват като единствена спасителна сламка за вкусната и домашно приготвена вечеря. Абсорбаторите се справят успешно с мисията си да отвеждат нежеланите изпарения незабавно, позволявайки ни да контролираме ястията невъзпрепятствани от бълващата се горещина. По този начин, можем да сме сигурни, че няма да създаваме хаос от разхвърчали се тави и капаци, в опит да избягаме от неприятното парещо усещане, защото абсорбаторите ще попречат на топлината да се насочи право към лицето ни.

Виж още