Шкафове за баня

Шкафове за баня – комбинирани интериорни решения

Евтини и луксозни шкафове за баня на достъпни цени
Модерен шкаф за баня

Банята е най-малкото помещение в дома, а същевременно изисква толкова много умисъл и усилия, за да я изградим практично и стилно. Всичко в нея има значение и функционално предназначение – от цвета на плочките до материала на шкафовете за баня. Водени от желанието си да вкарваме дизайнерски щрихи във всяко кътче от дома, баните също не отстъпват по творчески идеи, включващи вградени в стената ниши, декоративни или дори истински цветя и всякакви други аксесоари по стените и шкафовете за баня. Всички тези опити да внесем индивидуален дух на точно това помещение са наистина похвални и в повечето случаи истински сполучливи, но за тази цел е редно да съобразим и една малка особеност на баните – постоянно са влажни.

Шкафове за баня – необходимост и стил

Шкафовете за баня са поредната гениална идея след, разбира се, изобретяването на душовете и смесителите за вода. С навлизането на шкафовете за баня сякаш вече всичко идва на мястото си. Продуктите за коса и тяло си остават прилежно прибрани в шкафовете за баня, вместо наредени по земята и къде ли още не като на сергия. Тоалетната хартия никога не свършва, освен ако не забравим да купим нов стек, разбира се, но във всички останали случаи дори и когато рулото е към края си, резервите ни чакат кротко подредени в шкафовете за баня, заедно с всякакви други резервни приспособления към сутрешния ни тоалет като паста за зъби, клечки за уши, дамски принадлежности и каквото още се сетим. При по-голяма квадратура на банята, можем да добавим и шкафове за баня, в които да подреждаме изпраните кърпи и хавлии, вместо да заемаме с тях гардероба или скрина в спалнята. 

Шкафовете за баня ни служат както функционално, така и допринасят и подчертават стила, в който бихме желали да изградим нашата мечтана баня. Освен стандартните изчистени и минималистични модели, съществуват и шкафове за баня с изключително елегантен дизайн и красиви детайли, които биха придали на банята ни почти аристократична визия. Разнообразието от цветове, материали, комбинации, размери и дори леки орнаменти по вратичките на шкафовете за баня не отстъпват на останалите мебели за обзавеждане, защото ние от Mebeliarena.bg оценяваме значението на всяко едно ъгълче от дома за усещането за красота и уют.

ПВЦ и дървени шкафове за баня

Влагоустойчиви ПВЦ шкафове за баня
Водоустойчив PVC шкаф за баня

По-разпространените модели шкафове за баня са с ниска цена и  изработени от ПВЦ, поради неговата водо- и влагоустойчивост. Освен това ПВЦ шкафовете за баня често вървят и с гаранция, което допълнително примамва потребителите към избора на подобни шкафове за баня. Като изключим това преимущество, ПВЦ шкафовете за баня ни предоставят изключително лесна поддръжка и много трудно надраскване или изобщо унищожаване на повърхността на шкафовете за баня. За разлика от пластмасовите модели, ПВЦ шкафовете за баня не променят цвета си с времето, което в съчетание с гаранцията им за качество ги прави почти вечни. По-голям е шансът да ни омръзне да гледаме банята си една и съща години наред, отколкото да се наложи ремонт поради проблеми с ПВЦ шкафовете за баня.

За класиците, за любителите на природата и изобщо за всички, които обичат дървените елементи, съществуват и шкафове за баня от дърво. Тези модели шкафове за баня се изработват от специална дървесина, която притежава свойството да не поема влагата. Елегантни и бутикови решения, които придават изтънченост и стил на всяка баня поради нетрадиционния избор на шкафове за баня.

Дървени шкафове за баня - MDF и масив
Водоустойчив дървен шкаф

Долни шкафове за баня

Долните шкафове за баня са задължителен и практичен компонент, особено когато вървят с вградена мивка. Така или иначе пространството в тази част на банята ще е заето, няма смисъл да го оставяме празно, а и шкафовете за баня освен че прибират много от тоалетните ни принадлежности, те прикриват и тръбите под мивката. Стенните модели долни шкафове за баня ни оставят пространство под тях, което можем да използваме за кош за пране или принадлежности за почистване като леген, гъби, четки и т.н., освен ако не разполагаме с просторна баня, която сме оборудвали с шкафове за баня за всичко, което по принцип се намира в това помещение. Друго предимство на стенните шкафове за баня е по-лесното почистване на плочките отдолу, като по този начин не позволяваме задържането на скрити мръсотии.

Съществуват и модели долни шкафове за баня с крачета, което също не е вариант за отхвърляне, защото преди всичко е важно, че имаме шкаф за баня под мивката. Някои модели шкафове за баня дори се нуждаят от крачетата си, за да постигнат търсения ефект, пресъздавайки ретро стила, например. Такива шкафове за баня са създадени за малко бутиково помещение, което да очарова със своята визия. Тези компактни модели шкафове за баня  могат да се използват както в бани с по-скромна квадратура, така и за отделна тоалетна, която също би се нуждаела от пространство за съхранение на някои консумативи и, разбира се, мивка. Да, комбинацията от шкаф за баня в комплект с мивка е оптимален вариант, освен ако квадратурата на банята ни не е подобна на тази на спалнята и сме решили да декорираме шкафовете за баня със статуетки и цветя.

Горни шкафове за баня

Изключвайки основните елементи на всяка баня, вторият задължителен компонент след долния шкаф за баня е всъщност огледалото. И точно по тази причина горните шкафове за баня се изработват с огледални вратички. Отново съвършено практична комбинация, каквато е необходима в случаите, когато квадратурата се брои на пръстите на ръцете ни. Някои модели горни шкафове за баня позиционират шкафчетата и рафчетата около самото огледало, придавайки по-разчупена визия на самата композиция, но и в двата случая предимството е ясно – има място за четки и пасти за зъби, козметика, а при наличието на скрито осветление над огледалото можем да пренесем куфарчето с гримове изцяло в банята. Друго предимство на скритото осветление при горните шкафове за баня е това, че можем да го използваме и като основно, освен ако банята не ни е любимото място за четене.

Някои модели шкафове за баня не са предназначени за позициониране над мивката. Тях можем да ги окачим на някоя по-свободна стена, използвайки ги за декорация, за ароматизатор и изобщо всичко, което можем да си позволим да се вижда. Дори по-практично решение би било да сгънем върху тях чистите кърпи, освен ако не сме предвидили друг отделен шкаф за подобни консумативи. 

Виж още