Мебели за баня и тоалетна - Обзавеждане, ВиК и аксесоари

Мебели за баня за домашно СПА преживяване

Банята е най-компактното помещение в дома, затова и изборът на мебели за баня е творческа задача с повишено внимание. Естествено, функционалността на основното обзавеждане изобщо не включва каквито и да е мебели за баня, но афинитетът на човек към красота и стил не може да пренебрегне наличието на дизайнерски подбрани шкафове, изящни плотове, елегантни огледала за баня и рафтове, които да придадат изцяло нов облик на това иначе практично помещение. Под дизайнерската си същност мебелите за баня всъщност крият и много предимства, които да оправдаят присъствието им, наред с функционално задължителните компоненти за всяка баня.

Уникални мебели за баня - интериорен дизайн
Интериорен дизайн - мебели за баня

Насоки при избора на мебели за баня

Подобно на всяко друго помещение, банята също се радва на специално подбрано обзавеждане с типични представители на мебели за баня, внасящи уют спрямо необходимостта от организация и съхранение. Изборът на мебели за баня също се съобразява с цената, пространството и разположението, с което разполагаме, както и предварителните ни представи и желания за интериора в банята. Единственото нещо, което отличава мебелите за баня от останалото обзавеждане за дома, са материалите. Поради почти постоянната и висока влажност на това помещение, мебелите за баня се изработват от водо- и влагоустойчиви материали.

PVC мебелите за баня са може би най-оптималният и търсен вариант на обзавеждане поради наистина високата си устойчивост на специфичните условия в банята. Подобно на PVC дограмата, тези мебели за баня не претърпяват и минимални промени в дизайна си повече от 10 години, независимо на каква външна среда са подложени. Като евтин прототип на PVC мебелите за баня ще споменем пластмасовите шкафове, които пожълтяват и се раздуват прекалено скоро след тяхното поставяне. Друго временно решение са металните поставки за козметични и хигиенни продукти, които бързо корозират вследствие на влагата, дори и да не са изложени под директна водна струя.

За да не ограничаваме избора на мебели за баня само до минимализма при PVC обзавеждането, ще обърнем внимание и на мебелите за баня от масивна дървесина със специално водонепропускливо покритие. Този по-нетрадиционен избор на мебели за баня са с не ниска цена, но внасят истинско усещане за класа и аристократичност, особено в случаите, когато сме подбрали по-орнаментирани мебели за баня в ретро стил.

Основни мебели за баня

Сред основните компоненти за всяка баня, които включват тоалетна, мивка и душ, се нареждат и някои мебели за баня, които съвсем устойчиво завзеха своето постоянно присъствие в точно това помещение. Едни от основните представители на мебелите за баня са шкафовете. Със сигурност независимо от квадратурата, с която разполагаме, място за горни и долни шкафове за баня винаги има, благодарение на комбинациите им с основни за банята компоненти.

Долните шкафове, например, не изискват нищо повече от свободното пространство под мивката. Така или иначе вече сме предвидили този квадратен метър да бъде зает, нищо не пречи да оползотворим пространството с подходяща мебел за баня. По този начин не просто прикриваме тръбите под мивката, но и получаваме красиво и стилно решение за съхранение. В зависимост от модела и размера на избраната мебел за баня, ние можем да се възползваме както от удобна тоалетка, така и от елегантен кът, където да прибираме всякакви почистващи препарати и аксесоари или резервни консумативи, необходими ни в банята.

Горните шкафове също се включват като мебел за банята, която се разполага върху вече така или иначе оползотворено пространство. Дали над мивката ще позиционираме мебел за баня или не, е лично наш избор, който не би оказал влияние върху свободното пространство, а само би ни донесъл позитиви. Стенните мебели за баня в лицето на горни шкафове са не просто красив акцент, особено когато вървят в комбинация с огледало.Те със сигурност ни гарантират повече свободно пространство върху плота на мивката, като ни позволяват да съхраняваме в тях четки и пасти за зъби, а защо не и допълнителни козметични и хигиенни продукти, които използваме ежедневно.

Допълнителни мебели за баня

Със сигурност мебелите за баня около мивката са почти незабележим детайл, който за сметка на компактността си ни предлага множество практически ползи, което е изключително ценно, когато се стремим да запазим достатъчно свободно пространство. Не винаги, обаче, банята ни се ограничава да скромна квадратура, особено ако живеем в къща. Просторните бани са истинска мечта, само ако сме подбрали подходящи мебели за баня, които да ѝ придадат необходимия уют. Разполагайки с необходимото пространство, бихме могли да добавим широк плот, върху който да разположим дори две мивки или просто да се наслаждаваме на импозантния простор на масивната и лъскава каменна повърхност.

Голямата баня не просто позволява, но и изисква по-внушително обзавеждане като допълнителни мебели за баня, в които да съхраняваме чисти кърпи и хавлии, козметика, както и всякакви дреболии като ароматни свещи и соли за вана. Ако разполагаме с душ-кабина, която да ограничава достъпа на вода до мебелите за баня, можем да разположим върху самите мебели за баня свещи, ароматни лосиони за тяло, а дори и някое подходящо за влажния климат растение като бамбук, които да придадат на атмосферата истинско СПА усещане. Дори и кошът за пране би могъл да остане прибран в някоя от мебелите за баня, скривайки мръсното бельо от погледа.

Дизайнерски щрихи при мебелите за баня

Не е задължително да разполагаме с просторна баня, за да можем да се насладим на изящна и релаксираща атмосфера. Сред мебелите за баня съществуват и изключително стилни и същевременно дребни решения, които да очароват със своята практичност и аранжировка.

Подобно на предварително предвидените ниши в стените на банята, които позволяват да декорираме помещението по невероятен начин, можем да се възползваме и от наличието на подходящи мебели за баня в лицето на компактни стенни плотове или рафтове. Тези детайлни мебели за баня почти не изискват пространство, докато определено могат да ни спечелят допълнително място за някои по-малки предмети. Подобно на нишите, тези стенни мебели за баня ни позволяват да украсим банята с растения и СПА аксесоари, които нямат място зад вратичките на мебелите за баня.

Стенните плотове с чекмеджета са подходяща мебел за баня, която да позиционираме до тоалетната, съхранявайки някои по-интимни консумативи, които същевременно да ни бъдат подръка във всеки момент, когато се нуждаем от тях. Нареждайки такъв модел мебели за баня стъпаловидно по стената, ние печелим компактен дизайнерски щрих, чрез който да съчетаем практичното и естетически красиво решение за оптимизиране на пространството, балансирайки между квадратурата и мебелите за баня.

Виж още